Elég ijesztő paródiavideó jött a Facebook új világáról – hvg.hu

Újfajta virtuális világot építene a Meta (alias Facebook). Egyelőre még csak ködösek az elképzelések a sci-fibe illő világról, de máris vannak, akik gúnyolódnak rajta, illetve a veszélyeire is rámutatnak.

Az egykori Facebook, azaz ma már a Meta által megálmodott metaverzum egy alternatív világ, ahova a VR-eszközök jelentik a belépőt. Ebben a különlges digitális térben a felhasználók egy második – online – életet élhetnének. Ambiciózus elképzelés, és mint minden ilyet, ezt is többen bírálják, trollkodják.

Korábban Izland készített paródiát a metaverzum ötletéből, ez a videó állítólag még Zuckerberg érdeklődését is felkeltette. Valószínűleg nem lesz annyira elragadtatva viszont attól a szösszenettől, amelyet a Surreal Entertainment animációs stúdió készített. Mert ugyan sokan ismerik a 37 éves milliárdos különcségeit, de azért ez a videó ezt egészen más szintre emeli.

©

A klipben „alfatesztelőként” köszöntik a felhasználót, aki magával a Meta vezérével, Mark Zuckerberggel fog részt venni e feladatban. Ma a metaverzumról fogunk beszélgetni – köszönti a nézőt az animált Zuckerberg, majd mikor megfordul, akkor látni, hogy egy hatalmas kardot rejtegetett a háta mögött. A száján fültől fülig tartó vigyor jelenik meg, majd a kép pirosas árnyalatúra vált, figyelmeztetve a nézőt, itt valami nagyon nincs rendben.

A Meta-vezér ezután a kiterjesztett valóság különlegességeiről értekezik, kiemelve, hogy fizikai dolgok kerülhetnek át a metaverzumban. Például egy BBQ-szósz, amiről tudni, hogy Zuckerberg kedvence. Zuckerberg felkínálja a felhasználónak, akinek – elvileg – lehetősége van elfogadni vagy elutasítani ezt. Miután a videó nem interaktív, így ezúttal az elutasítás marad. Zuckerbergnek azonban ez nagyon nem tetszik, jön is a „véres végkifejlet”, Mark a kardjával a felhasználó felé csap. Ezután egy szöveg is megjelenik, hogy Mark Zuckerberg bérgyilkost küldött a felhasználó tartózkodási helyére, illetve hogy a VR headset hamarosan szorítani fogja a néző fejét, viszont már nem tudja levenni. Tiltakozni felesleges, ugyanis ennek elfogadását aláírta a felhasználási feltételek szignózásával.

A videó lenti, 360 fokos YouTube-os változatában olyan részletek is láthatóvá válnak, amelyek rejtve maradnak a Twitterre, TikTokra felkerült statikus változatban. Például hogy nem csak Mark Zuckerberg van a virtuális térben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk