Egyre nagyobb üzlet a használt mobil! A magyarok ezeket a telefonokat adják tovább – Blikk – Blikk.hu

Az IDC piackutató cég becslései szerint 2022-ben 282,6 millió darab használt, illetve felújított készülék talált gazdára, ami 11,5 százalékos növekedést jelent a 2021-es adatokhoz képest. Az IDC az előttünk álló évekre is további növekedést jósol, 2026-ban már várhatóan 413,6 millió használt készülék jut el egy új gazdához.

Most érkezett a hír, hogy az Apple megkezdte a felújított iPhone 13 modellek értékesítését néhány európai országban, méghozzá előbb, mint az USA-ban. Ez jól mutatja, hogy az olyan, fizikailag tartós és drága elektronikus eszközök, mint a mobiltelefon, kaphatnak egy második életet is a piacon. Sokan a felújított készülékek használatát jó kompromisszumnak tartják, mert nem kell megfizetniük az új modellek felárát, sőt a használt állapot miatt jókora árkedvezménnyel juthatnak kiváló eszközökhöz.

Csúcstelefonok nagygenerál után

Az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban már felújított iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max modelleket is meg lehet vásárolni hivatalos csatornákon – jegyzi meg a MacRumors. Az árakat tizenöt százalékkal csökkentik az egyenértékű vadonatúj modellekhez képest. (A normál iPhone 13 egyelőre nem kapható felújítva.)

A több mint egyéves iPhone-ok mindössze 15 százalékos árengedménye azonban nem tűnik túl soknak, és jó üzletnek a vásárló oldaláról. Ám, az ismételt forgalomba hozataluk előtt az Apple felújítja és felfrissíti a készülékeket. Minden felújított iPhone új akkumulátort és új külső burkolatot kap. Újracsomagolják őket egy vadonatúj dobozba, az összes tartozékkal és kábellel együtt, és az Apple szokásos egyéves garanciája is érvényes rájuk.


Ezeket a telefonokat bemutatómodellként használták az üzletekben, vagy a vásárlók visszaküldték, illetve elcserélték őket stb. A felújított iPhone-ok kiszállítása és a visszaküldése is ingyenes. Az Apple megjegyzi, hogy a felújított iPhone-ok kínálata korlátozott, ami a források ismeretében világos. Így már a csekély árengedmény érthető.

Magyar tájkép iPhon- és Samsung-túlsúllyal

A piackutatások szerint azok, akik megtartják régi telefonjukat, általában nem használják a lecserélt készüléket, és sokan egyszerűen nem is tudják, hogy pénzt is csinálhatnának belőle. Pedig például a Rejoy okostelefonokra, és az Apple módszeréhez hasonlóan bevizsgált és újracsomagolt készülékek értékesítésére szakosodott piactér szeptemberi indulása óta több mint 200 millió forintot fizetett ki a platformján felvásárolt mobilokért.

Új szabály: az EU-ban olyan telefonokat kell forgalmazni, amelyekben bárki ki tudja cserélni az akkut

Új szabály: az EU-ban olyan telefonokat kell forgalmazni, amelyekben bárki ki tudja cserélni az akkut

A magyar eladók közel 40 százaléka (39,6%) Apple telefonokat értékesített a platformon, harmaduk (33,16%) Samsung készüléket adott el, a dobogó harmadik helyére pedig a Huawei került 16,62 százalékkal, a negyedikre pedig a Xiaomi (10,18 százalék). A budapestiek a legaktívabbak, ha régi készülékük továbbértékesítéséről van szó, őket a szegediek, a szombathelyiek és a debreceniek követik.


A készülékeket a platformon eladók az értékesítési döntésükre ható tényezők között első helyen a biztonságot és az alacsony mértékű befektetett munkát jelölték meg indokként. Hasonlóan fontos szempont az eladás egyszerűsége és a kényelem is, mivel minden online történik, az eladással időt takaríthatnak meg, a készülékért pedig futárt küld a cég.

Ezért nem válunk meg nem használt, régi telefonunktól

Saját piackutatásában a Rejoy azt is megvizsgálta, hogy miért tartják meg emberek a nem használt készülékeket. Meglepő, de a legtöbben a „ki tudja, mikor jöhet jól” alapon tartják meg telefonjukat, egyfajta biztonsági tartaléknak, bár az esetek többségében semmi szükségük nem lesz a régi készülékre. A második leggyakrabban említett ok az időhiány és az az érzés, hogy egy telefont eladni túl bonyolult, hosszadalmas feladat.

A hagyományos, használtpiaci értékesítési modelben egy alkufolyamaton kell keresztül menni, amihez a legtöbb embernek semmi kedve. Egy olyan platform, mint a Rejoy leegyszerűsíti, pontosabban kihagyja ezt a lépést. A készülékért kínálnak egy azonnali árat, ami alacsonyabb, vagy egy magasabbat, amit egy kicsit hosszabb időn, például 30 napon belül mindenképp megkap az eladó. Végül is az elérhető bevétel mellett ez a kényelem hajtja az eladásokat.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Rajongsz a sportokért? Mi is!

Exkluzív hírekkel, naprakész eredményekkel és izgalmas szurkolói tartalmakkal várunk, hogy mindig képben legyél kedvenceidről!
www.sportal.hu – Együtt a lelátón!

Neked Ajánljuk