Egyre nagyobb bajban van a Tesco – Origo

Egyre nagyobb nyomás alá kerül a Tesco Nagy-Britanniában, ahogy az áruházláncot nemcsak a brexittel összefüggő bizonytalanságok, de az Amazon folyamatos térnyerése is nehéz helyzetbe hozza.

Ahogy az Amazon egyre jobban terjeszti ki a működését Nagy-Britannia városaiban, úgy kerülnek egyre nehezebb helyzetbe a hagyományos áruházláncok. Az amerikai online kereskedelmi óriás most a Wm Morrison Supermarkets nevű brit áruházlánccal fokozza az együttműködését,

aminek következtében a vállalat a szigetország még több településén lesz jelen a kiskereskedelemben. Ez pedig még a piacvezető Tescónak is komoly fejfájást okoz – írja a Bloomberg.

Az Amazon és a Morrison egyébként azt tervezi, hogy bevezetik a Prime Now napon belüli szállítási szolgáltatást olyan városokban, mint Glasgow vagy Liverpool. A hírre a befektetők is kedvezően reagáltak, az áruházlánc részvényei január óta nem látott mértékben erősödtek a hírre.

Az Amazon olyan óriásokat is nehéz helyzetbe hoz, mint a TescoForrás: AFP/Denis Charlet

A „Morrisons at Amazon” nevű szolgáltatás jelenleg négy városban üzemel, és a lényege az, hogy a legtöbb vásárló a rendelését követő egy órában meg is kapja a termékeket. A szolgáltatás idén elérhető lesz majd olyan településeken is, mint Newcastle, Sheffield vagy Portsmouth. Ezzel együtt az Amazon vezető befektető a Deliveroo nevű ételszállító cégben is, amely a tervek szerint egész Nagy-Britanniában terjeszkedne.

A Tesco részvényei ezzel szemben több mint 3 százalékot gyengültek, amikor kiderült, a cég első negyedéves eladásai mindössze a felét tették ki annak, amit az elemzők vártak tőle. Ez arra is utal, hogy a Tesco sem immunis a brexit körüli gazdasági bizonytalanságokra, melyek a brit kiskereskedelmet egyébként is súlyosan érintik. Az online vásárlás terjedésének hatásai pedig csak még fokozzák a nehézségeket az áruházlánc számára.

Mindeközben a brit kiskereskedelmi eladások májusban, éves alapon, 2,7 százalékkal zsugorodtak, ami a legnagyobb mértékű esés volt 1995 óta. A szigetország kiskereskedelme ráadásul annyira szenved, hogy az áruházak sorra zárják be az üzleteiket.

Ehhez jön még, hogy az online vásárlás térnyerése fokozott kihívás elé állítja a hagyományos szereplőket. A Tesco online eladásai például 7 százalékkal nőttek májusban az egy évvel korábbi szinthez képest, azonban a cégnek egyre erősebb online versennyel kell szembenéznie.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Neked Ajánljuk