Egy időre fellélegezhetett Európa és az USA, de a briteknek nem kegyelmezett a piac – Portfolio

Minden kis jelre azonnal és hevesen reagálnak az amerikai befektetők

A részvény- és devizapiaci volatilitás mellett a kötvénypiacokon is nagy volt a mozgás az előző napokban, amelyet elsősorban az amerikai események váltottak ki. Nyár elején úgy tűnt, hogy az amerikai infláció a tetőzés környékén van, és a Fed jelzéseiből is ki lehetett olvasni, hogy a kamatemelési ciklus vége már nincs annyira messze, így a piacok határidős kamatárazása összeért a Fed által jelzett várható kamattetőzéssel. Nyáron jött el az a pont, amikor a befektetők úgy gondolták, hogy a Fed már nincs késésben, és a jegybank végül oda fogja emelni a kamatokat, ahova ők azt várják.

A globális gazdaság kilátásairól, a monetáris politikáról, valamint a kötvénypiaci folyamatokról is szó lesz a Portfolio makrogazdasági témájú konferenciáján.

Ehhez képest az első kijózanító pofon augusztus végén jött. Jerome Powell Fed-elnök Jackson Hole-i beszédében a korábbinál szigorúbb hangnemet ütött meg, de az igazi sokkot az augusztusi inflációs adat és a szeptemberi Fed-kamatdöntés hozta el. Augusztusban ugyan csökken az inflációs főmutató, de ez önmagában nem volt meglepő az üzemanyagárak esése miatt. A maginfláció viszont jelentősen emelkedett, ami felébresztette az aggodalmat az inflációs alapfolyamatok kedvezőtlen fordulatával kapcsolatban. A Fed pedig a kamatdöntő ülésén reagált is erre: nem elég, hogy kamatelőrejelzését jócskán felfelé módosította júniushoz képest, és még 2023-ra is kamatemelést ígértek, de Jerome Powell egyenesen elmondta: nincs effektív felső határa a kamatemeléseknek, addig emelnek, amíg az infláció tartósan csökkenő pályára nem áll, és a munkaerőpiacon meg nem szűnik a túlkereslet.

A még szigorúbb monetáris politika pedig értelemszerűen megjelent a kötvények árazásában is.

Neked Ajánljuk