Drágának drága, de mindenképpen hatékony a FoodCycler komposztáló – hvg.hu

Próbálok (próbálunk) minden tőlem telhetőt megtenni azért, hogy csökkentsem a kétfős háztartásunk lábnyomát és az általunk termelt hulladék mennyiségét. A keletkezett hulladékot nem is kérdés, hogy szelektíven gyűjtjük, ráadásul feketeöves vagyok abban, hogy megállapítsam, melyik műanyaghulladék gyűjthető szelektíven, ami nem csak a PET-palack. Teljesen természetes, hogy a konyha egy félreeső sarkában gyűjtjük az üveghulladékot, és ugyanez a helyzet a használt sütőolajjal is.

A komposztálás volt az, ami, ha csak a konyhát nézzük, számomra egy, már régóta tervezett és halogatott, de mindenképpen kitűzött cél volt. Már csak azért is, mert ránk tökéletesen igaz az, hogy a konyhában keletkezett hulladék több, mint fele szerves hulladék, ugyanis többnyire otthon főzök és aránylag sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Bár arra figyelek, hogy az adott zöldség és a gyümölcs lehető legtöbb részét hasznosítsam, így előszeretettel készítek pesztót petrezselyem-, vagy reteklevélből. A sárgarépát sem pucolom meg, csak alaposan megmosom és megsikálom, illetve a krumplit is héjában sütöm meg (ráadásul így sokkal ízletesebb is).

Foglalkoztam már a komposztálással társasházak szintjén és a négy fal között is – megelőlegezve azt, hogy most már tényleg belevágunk. Annak fényében, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot, talán még szembeötlőbb, hogy a kukába kerülő szemét mekkora arányban szerves hulladék, és hogy az, ami összességében a kukában landol, minden egyes alkalommal fájó pont számomra, mert ez nem hulladék, hiszen értékes tápanyag lehetne belőle. Ha komposztálnék a lakásban. Szóval az elhatározás már viszonylag rég megvolt, és aktívan szemeztem is már a gilisztás, illetve a Bokashi komposztálókkal is. Amikor viszont adódott a lehetőség, hogy teszteljem a Sage FoodCycler beltéri, konyhai komposztálóját, akkor belevágtam.

Mit kell tudni a Sage FoodCycler komposztálójáról?

A Sage legújabb konyhai komposztálója, a FoodCycler egy 2 literes edénnyel rendelkezik: az ebbe gyűjtött konyhai hulladékot 4-6 óra (a legszélsőségesebb esetben 8) alatt képes 3 lépcsőben (szárítás, aprítás, majd hűtés) ún. ökocsipsszé alakítani. A teljesítménye 500 W, és üzemeltetés közben körülbelül 0,8 kWh energiát fogyaszt egy komposztálási ciklus alatt. Kevés helyet foglal, a tisztítása egyszerű, hiszen a könnyen kivehető edényét mosogatógépben is el lehet mosni és kellemetlen szagok nélkül dolgozik.

Mit komposztálhatok ezzel?

Nagyjából minden, a konyhában keletkező, szerves hulladékot. Ezek a feldolgozásra alkalmas hulladékok a gép számára:

 • hal- és baromfihús maradványai (csont nélkül)
 • a legtöbb megmaradt gyümölcs és zöldség és héja
 • gabonafélék és magvak
 • sajtok
 • bab, magvak és hüvelyesek
 • kávézacc és papír teazacskók
 • tojás és tojáshéj, valamint
 • kisállateledel (szintén csont nélkül).

Ezeket pedig nem rakhatjuk bele:

 • kemény csontok (marha, bárány és sertés),
 • édességek és rágógumi,
 • étolaj és zsírok,
 • kemény magok (őszibarack, kajszibarack és nektarin például),diófélék
 • kemény gyümölcs és zöldséglevelek (például ananász).

Nagy arányban pedig ezeket célszerű kerülni (kevés tehát mehet bele):

 • keményítők (kenyér, sütemény, rizs, tészta, burgonyafélék),
 • citrusok héja,
 • ízesítők, öntetek, szószok, levesek, lekvárok, mogyoróvajak, dzsemek és édes zselék, tehát aránylag folyékonyabb dolgok,
 • magas cukortartalmú gyümölcsök (ilyen például a szőlő, a cseresznye, a görögdinnye és a banán),
 • hús, tejtermékek és tojáshéjak, tejföl, kefír, és joghurt.

A cég ajánlása szerint a legjobb eredményt akkor kapjuk, ha minél többféle hulladékot teszünk bele együtt. Egy alkalommal 2 liternyi szerves hulladékot tud feldolgozni a gép és összességében mindenféle szerves, háztartási hulladékkal megbirkózik. Első alkalommal körülbelül 1 hét alatt termelt szerves hulladékot raktam bele, ami nagyjából az esetünkben éppen saláta tönkjéból, jó sok kávézaccból, papír teászacskókból, cékla- és egy kis hagymahéjból, valamint néhány beteg, valamilyen kártevő által még előttünk megrágcsált répából állt. Így néhány, kisebb csonton kívül mindent bele tudtam tenni, ami csak konyhai hulladék, bár úgy gondolom, látszik a végeredményen, hogy elég sok volt eredetileg benne a kávézacc.

©

Hogy látom az előnyeit, illetve a hátrányait?

Nagyon egyszerű a beüzemelése és a használata. Ha megtelik az edényünk, betesszük a gépbe, és rátesszük a tetejét. Ezután annyi dolgunk van csupán, hogy bekapcsoljuk (tehát egy gombnyomás), majd a készülék tetején a fázisjelző ikonoknál kigyulladó fény jelzi, hol tart éppen a gép a komposztálásban (meg csipog egyet, ha valamelyikkel kész van). Ha vége a folyamatnak, szintén csipog, a fényjelzés pedig elalszik, és hamar ki is hűl. Tisztítani egyedül a tárolóedényt kell, de mosogatógépben is lehet. Egyszerűbb már tényleg nehezen lehetne.

©

Az egyik hátránya a FoodCyclernek, hogy egy kisebb lakás értelemszerűen kis konyhájában nem feltétlenül egyszerű jó helyet találni neki, és át kell gondolni, hova tegyük kis helyen, ugyanis 28 x 32 x 36 centiméteres és kell a közelben lennie konnektornak, valamint a megfelelő szellőzés és hűtés miatt a leírás szerint 20-20 centimétert szabadon kell hagyni a készülék mögött és mellett. (Nagyjából akkora, mint egy kenyérsütő gép egyébként.) Magát a hulladékgyűjtő tartályt azonban bárhol lehet tárolni (és kisebb is, mint a készülék egésze), amíg meg nem telik, addig egy szénszálas fedővel le lehet zárni (amivel garantáltan, kipróbáltan semmi nem fog büdösödni a konyhánkban). Így ha nem feltétlenül használjuk nagyon sűrűn, a tárolóedényt tarthatjuk központi helyen, magát a gépet pedig addig valahol, máshol ahol kikapcsolt állapotban nincs útban.

Szagokkal egyáltalán nem jár a folyamat, kisebb hanggal viszont igen: ez mondjuk arányaiban a nem messze lévő hűtőszekrényhez képest hangos, zömmög-búg-berreg, így biztosan nem használnám éjszaka (legfeljebb két csukott ajtón túlról).

Első alkalommal a megpakolt, porcelán bevonatú alumínium tárolóedény tartalmából a készülék 4 óra leforgása alatt készített ilyen barna (amúgy nagyon kellemes illatú) ökocsipszet, vagyis tápanyagban gazdag forgácsot, és ez semmilyen szaggal nem járt. És hogy ezt hogy használhatjuk majd fel? Az így kapott komposztanyag felhasználható például a kertben, vagy a teraszon található növények, virágok, gyümölcsfák trágyázására. Ami ebben az esetben fontos, hogy ez az ökocsipsz nem egyenlő a használatra kész komposzttal: a cég ajánlása szerint tehetjük a földbe (tehát nem a felszínre), érdemes 90 napot (tehát 3 hónapot) várni, mielőtt abba a földbe ültetnénk zöldséget, ahova tettük az ökocsipszet.

©

A FoodCycler maximálisan beváltotta azt az ígéretét, hogy 80 százalékkal csökkenti a konyhai hulladékunkat és tényleg pofon egyszerű, kényelmes használni. Az egyik nagy hátránya talán a hazai pénztárcának az ára, ugyanis 160 ezer forint alatt nem kapjuk meg. Ha gyakran használjuk, akkor a szűrőket kell benne cserélnünk (500 üzemórára írják ezeket, tehát úgy 60 komposztálásra elegendő egy pár). Valamint az is meghatározó lehet, mennyi idő alatt termeljük össze azt a 2 litert, amit egy 4-6 órás körrel fel tud dolgozni a FoodCycler – ha nagyon hamar, nem biztos, hogy ez a legjobb választás. Azoknak viszont, akik szeretik és értékelik a szép és okos konyhai okoseszközöket, a kényelmet és szeretnének csökkenteni a háztartásukban keletkezett hulladékon és esetleg viszolyognak a gilisztáktól, azoknak jó választás.

Neked Ajánljuk