Bajban a bitcoinbányászok – Mi lesz így az iparággal? – Portfolio

Lecsapott Kína

Miután a kínai kormány a múlt hónapban betiltotta a kriptovaluta-bányászatot, több száz bányász gyűlt össze egy nyugat-kínai luxusszállodában, hogy megvitassák a következő lépéseket; konkrétan azt, hogy hol találnak bőséges, megbízható és olcsó áramot a működésükhöz – írja a Bloomberg.

A találkozón részt vevő bányászok közül sokan az ország vidéki területein – például Szecsuán tartomány Hengduan-hegységében – hatalmas üzemeket hoztak létre, ahol a bányászati berendezésekkel teli óriási raktárakat olcsó villamos energiával látták el. Tyler Page, a Cipher Mining Technologies vezérigazgatója szerint a bányászok működési költségeinek mintegy 80 százalékát a villamos energia teszi ki, így nagyon fontos szempont számukra, hogy olcsón tudjanak hozzájutni.

A kínai lépések hatásra a bitcoin hash rate-je (a teljes hálózat számítási kapacitása) nagyot zuhant.

Forrás: Glassnode

Ahogy a The Economist megjegyzi:

“Szecsuánban a ventilátorok már nem zúgnak. Májusban a pénzügyi stabilitás előmozdításával megbízott kormánybizottság megfogadta, hogy leállítja a bitcoin-bányászatot. Heteken belül a hatóságok négy fő bányászati régióban – Belső-Mongóliában, Szecsuánban, Hszincsiangban és Jünnanban – elrendelték a helyi projektek bezárását. Belső-Mongólia lakosait felszólították, hogy hívjanak egy forródrótot és jelentsenek bárkit, aki semmibe veszi a tilalmat. Szecsuán egyes részein a bányászokat arra utasították, hogy egyik napról a másikra ürítsék ki a számítógépeket és bontassák le az épületeket, amelyekben a bányászatot végezték. Az áramszolgáltatók a legtöbbjüknél kihúzták a dugót.”

Hova tovább?

A bányászok találkozóján a beszámolók szerint a Bitmain alkalmazottai felajánlották, hogy közvetítőként szolgálnak, és összekötik a bányászokat az Egyesült Államokban, Közép-Ázsiában és Európában található adatközpontokkal. Arra is figyelmeztettek, hogy az új piacokra való fejest ugrálás kétségtelenül magasabb költségekhez vezetne mindannyiuk számára.

A bányászok egyik első számú célpontja a közeli Kazahsztán – amely több mint 22 gigawattnyi elektromos energiakapacitással rendelkezik, amely elsősorban szén- és gáztüzelésű erőművekből származik. A határ túloldalán fekszik a Hszincsiang régió – amely egykor a világ bitcoin-bányászatának több mint egyharmadát adta. Dmitriy Ivanov, az almatyi székhelyű Enegix értékesítési igazgatója szerint a volt szovjet országban az áram ára kilowattóránként nagyjából 3 cent. Az ország elég hideg ahhoz, hogy az adatközpontoknak ne legyen szükségük kiegészítő légkondicionálókra a túlmelegedés megakadályozására – amely utóbbi akár 30 százalékkal is növelheti a bányászok energiaigényét.

Körülbelül 10 000 bányagépet – a Bitmain S19Pro és a kínai MicroBT Whatsminer M21S modelljeit – az Enegix ügyfelei repülőgépen küldik Kazahsztánba. Bár a szárazföldi szállítás olcsóbb lenne, a teherautók hetekig feltartóztathatók a határon, így a légi szállítás többletköltsége megéri az időmegtakarítást.

Nagyon sok kínai (bányász) keres meg minket, és kér segítséget a berendezések áthelyezéséhez. Minden kazah ismerősüket megkérik, hogy segítsen nekik az áramszolgáltatásban

– mondta Didar Bekbauov, egy hosting cég vezérigazgatója.

A kazahsztáni áramszolgáltatás azonban már lényegében telítődött, mivel az ország elektromos hálózata közel van a kapacitási maximumhoz. Emellett az elmúlt 20 évben mindössze 3 gigawattal bővült a hálózat, így a bányászok számára kevés tér marad a működésre.

Bekbauov azt mondja, hogy el kellett utasítania az ügyfeleket.

Minden szabad kilowatt már foglalt

– mondta.

Elmozdulás a zöldebb irányba

A kínai bányászok közül néhányan kihasználják a lehetőséget, hogy tisztább energia után kutassanak, annak ellenére, hogy a világ áramtermelésének túlnyomó többsége fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származik – ez volt egyébként az ok, ami arra késztette a Tesla vezérét, Elon Muskot, hogy felfüggessze az elektromosautó-gyártónál a bitcoinban történő fizetéseket, amíg az iparág nem tisztítja meg a szénlábnyomát.

Míg a jelentések szerint a bányászok 76 százaléka már használ megújuló energiát, a kriptobányászathoz felhasznált összes energia csupán 39 százalékát adják jelenleg a megújulók.

  • A kriptobányászok az éghajlatváltozás elleni globális küzdelem miatt is arra kényszerülnek, hogy fenntarthatóbb megoldásokat keressenek. A bitcoinbányászat zöldebbé tétele azért is fontos szempont, mert a Nemzetközi Energiaügynökség szerint a megújuló forrásokból származó energia arányának globálisan a 2020-as 12 százalékról 2050-re a kínálat mintegy kétharmadára kellene növekednie, hogy a hőmérséklet ne emelkedjen több mint 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest. A világ országainak, köztük Kínának, az Egyesült Államoknak és az EU-nak fel kell gyorsítania a szélerőművek és napelemparkok építését, hogy megközelítsék a kitűzött célokat.
  • Az olyan megújuló energiaforrások, mint a szél és a nap, időnként bőségesen rendelkezésre állnak, de a kereslet irántuk ugrásszerűen meg fog nőni, mivel egyre több iparág áll át a villamos energiára. A skandináv régió, amely bőséges vízenergiája miatt régóta népszerű bitcoin-bányászati helyszín, az év elején kezdett kifogyni a felesleges villamos energiából, mivel az ipari felhasználók felpörgették a termelést. “Van a megújuló energiának nemesebb felhasználási módja, mint a Bitcoin-bányászat” – mondta Peter Wall, a londoni tőzsdén jegyzett Argo Blockchain bányászati vállalat vezérigazgatója. Hozzátette: “De tény, hogy az emberek fognak bitcoint bányászni. Ez nem fog eltűnni.”
  • A bányászok is biztosítást szeretnének, hogy nem fognak egy reggel arra ébredni, hogy ismét betiltották a tevékenységüket. A Nasdaqon jegyzett Bit Digital bányászati vállalat októberben kezdte meg a Kínában üzemeltetett 30 000 gépének egy részének áthelyezését Észak-Amerikába. Mire Peking lecsapott, a Bit Digital a lehető legkevesebb fennakadással tudta folytatni a bányászatot.

Eközben néhány bányásznak, aki az Egyesült Államokban szeretne letelepedni, az energiahálózatok közötti szabályozási különbségekkel kell megbirkóznia. A Cipher Mining Technologies például – a hollandiai székhelyű Bitfury Holding amerikai részlege – Texasban próbál terjeszkedni, mivel ez az egyetlen olyan állam, ahol a villamosenergia-hálózatot liberalizálták. Potenciális célpont emellett Ohio is, az állam olcsó áramárai és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások miatt.

New York viszont – ahol a törvényhozók korábban kemény korlátozásokat javasoltak a bányászatra – sokkal kevésbé vonzó helyszín.

További helyszínek a bányászok számára többek között: Kearny, Nebraska és Salvador – amely utóbbi a múlt hónapban jelentette be, hogy a világon elsőként fogadja el a bitcoint törvényes fizetőeszközként. Salvadorban egyébként az állami geotermikus áramszolgáltató vállalatát arra utasította, hogy dolgozzon ki tervet a vulkáni energiával működő bitcoinbányászathoz. A múlt hónap végén egy kínai logisztikai cég bányászati berendezéseket szállított légi úton a marylandi Baltimore-ba.

Minden beszélgetésünk a helyszín potenciális energiaforrásával kezdődik. Megújuló energiaforrásokat keresnek. Ez egy igazán fontos lépés a Bitcoin zöldebbé tételében

– mondta Sam Doctor, a BitOoda stratégiai igazgatója.

(ZeroHedge)

Címlapkép: Paul Ratje/For The Washington Post via Getty Images

Neked Ajánljuk