Az eszköz, amivel tele vannak a magyar háztartások, pedig veszélyes is lehet – PC World Online

Az elosztóról van szó, amelytől egy friss felmérés szerint szabályosan függnek a magyarok, háztartások százezreiben hatnál is több van.

Tudatosan, a teljesítményt és a paramétereket szem előtt tartva vásárol kábelt, hosszabbítót, elosztót a magyar, de a biztonság mint szempont a háttérbe szorul. Ez derül ki a Schneider Electric online felméréséből, amelyben arról kérdezték a felhasználókat, hogyan választják ki ezeket az eszközöket, és hogyan használják őket otthon.

A válaszadók több mint fele (52,5 százaléka) mindig megnézi, átment-e az adott termék a tűzveszélyességi teszten, ötödüknek azonban eszébe sem jut, hogy utánanézzen, mennyire biztonságos. A vásárlók háromnegyede egyébként soha semmilyen hibát nem tapasztalt, 22,8 százalékuknál azonban előfordult zárlat, 1,6 százalékuk otthonában pedig tűz is keletkezett az elektronikai eszközök miatt.

A felmérésben részt vevők kétharmada állítja: mindig figyel, hogy csak addig csatlakoztassa a hálózathoz eszközeit – okostelefonját, laptopját vagy bármilyen akkumulátoros termékét -, amíg teljesen fel nem töltődnek, igaz, 13,6 százalékuk hagyott már ilyesmit töltőn úgy, hogy közben elment otthonról. 

Kiderült az is, hogy mi, magyarok imdádjuk az elosztóinkat: a háztartások többségében megtalálható az eszköz, a megkérdezettek közel negyede pedig hatnál is több elosztót használ. Ez azért lehet probléma, mert ezzel túlterhelést, zárlatot okozhatunk – áll a közleményben. A vállalat hangsúlyozza, hogy a legbiztonságosabb, ha eszközeinket közvetlenül a fali dugaljba csatlakoztatjuk; ha mindenképp elosztóra van szükségünk, válasszunk olyat, amelybe túlfeszültség elleni védelmet is építettek. Szerencsére a megkérdezettek 84,1 százaléka tud arról, hogy létezik ez a megoldás. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Neked Ajánljuk