Áttörést értek el a napelemeknél, sokkal több energiát lehet majd megtermelni – hvg.hu

Holland kutatók egy csoportja kétféle eljárást alkalmazva olyan napelemet alkotott, ami minden korábbinál hatékonyabbnak tűnik.

Különféle holland intézetek együttműködésének köszönhetően sikerült javítani a napelemekkel kapcsolatos energiahatékonysági mutatón: ez az érték eddig jellemzően 22 százalék körül volt, de egy új munkának hála most a 30 százalékot is sikerült meghaladni. Az Eindhoveni Műszaki Egyetem (TU/e) közleménye szerint az eredmény segítheti a napenergia világszintű elterjedését és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünk csökkentését.

Ahogy az Interesting Engineering is rámutatott, bár a világ számos országában létezik valamilyen program a napenergia támogatására (és ezzel a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozóan), a technológia elterjedését így is számos tényező hátráltatja. Ezek egyike a technikai korlát: a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható napelem legfeljebb 22 százalékos hatékonysággal rendelkezik. Ez az érték azt mutatja meg, hogy egy adott napelem a napsugarak hány százalékát tudja hasznosítani.

Hogy ezt a tulajdonságot javítani tudják, holland kutatók új megoldást dolgoztak ki. A fejlesztés, az úgynevezett tandem napelem fő előnye, hogy a szilícium- és a perovszkitalapú panelek keverékén alapszik, de az eszköz felső és az alsó cellái egymástól függetlenül is működhetnek.

A kutatók a munka során előbb egy 3×3 négyzetmilliméteres felületű, félig átlátszó perovszkit cellát fejlesztettek, ami 19,7 százalékos hatékonysággal rendelkezett. Ez alá aztán egy 20×20 mm2-es szilícium napelemet helyeztek, amit különféle eljárással tovább optimalizáltak. Utóbbi eredményeként ez a panel 10,4 százalékos hatékonyságot mutatott. A kutatók szerint a két panel együttes alkalmazásával a felület a 30,1 százalékos hatékonyságot is átlépte, ami az eddig elért legmagasabb/legjobb érték is.

A szakértők szerint azzal, hogy most már ismerik az összetevőket, pontosan tudni, milyen rétegek szükségesek a sokkal jobb napelemek készítéséhez. Elmondásuk szerint most a munka tökélesítése folyik, és utána lehet elkezdeni gondolkodni a tömeggyártás lehetőségein.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk