A 4iG megvásárolja az Invitechet – Portfolio

Meghatározó ICT-vállalatot vesz a 4iG

A 4iG adásvételi szerződést kötött a ciprusi bejegyzésű Rotamona Limiteddel, az Invitech ICT Services és leányvállalata, az InviTechnokom megvásárlásáról. Az ügylettel a 4iG 100 százalékos tulajdont szerez Magyarország egyik vezető telekommunikációs és infrastruktúra megoldásszállító vállalatában.

A két évtizedes múltra visszatekintő több, mint 600 munkavállalóval rendelkező Invitech a nagy átviteli kapacitású optikai gerinchálózatok, valamint a piaci szereplők részére biztosított nagykereskedelmi szolgáltatások terén az egyik vezető nagyvállalat Magyarországon. A társaság komplex infokommunikációs szolgáltatásokat nyújt több mint 5 000 vállalati, intézményi és nagykereskedelmi ügyfelének. Portfóliójába szélessávú üzleti internet, adatközponti, IT-biztonsági és felhő megoldások, valamint hang- és IT-szolgáltatások egyaránt beletartoznak. Az Invitech 11 határátlépő ponttal rendelkező, összesen 11 000 km országos lefedettségű saját optikai hálózata a második legnagyobb hazánkban. A társaság 23 000 végfelhasználó IT-eszközeit üzemelteti, öt saját adatközponttal rendelkezik, infrastruktúra szolgáltatásait pedig az összes hazai mobilszolgáltató igénybe veszi.

Az Invitech tavalyi évi konszolidált árbevétele 24,8 milliárd forint volt, EBITDA-ja pedig 9 milliárd forint.

A távközlési szuperholding része lesz az Invitech

„Az Invitech a hazai infokommunikációs szolgáltatók között az egyik meghatározó piaci szereplő, a társaság a 4iG távközlési portfóliójában, a tervek szerint a nemzeti távközlési holdingvállalat részeként működhet majd a jövőben.” – mondta Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója.

„Az Invitech stratégiai jelentőségű eszközökkel rendelkezik a nagysebességű adatkommunikáció, illetve a hálózati- és távközlési infrastruktúra területén. Komplex szolgáltatásainak és infrastruktúrájának köszönhetően a vállalat jelentős növekedési potenciállal rendelkezik a hazai telekommunikációs piacon.” – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

Az akvizíció fontos lépés az end to end szolgáltatások kiépítésében a 4iG Nyrt. számára, amellyel a telekommunikáció mellett, az informatikához köthető területeken is (pl. felhő, adatközpont, IoT) bővíteni tudja majd szolgáltatásait a cégcsoport. A tőkepiaci társaság távközlési portfóliójának építésében pedig az Invitech optikai gerinchálózata és egyéb adatátvitel megoldásai, valamint az üzleti kommunikációs szolgáltatások biztosítanak majd kiemelkedő szinergiát és növekedési lehetőséget, áll a 4iG közleményében.

Miből lesz rá pénz?

A 4iG 2021. szeptember 30-án rendkívüli közgyűlést tart, a vállalat a múlt héten jelentette be, hogy a közgyűlési napirendet új napirendi ponttal egészítik ki.

A közgyűlés 2 fontos kérdésben dönt majd:

  • 2 éves időtartamra szóló felhatalmazás a 4iG alaptőkéjének legfeljebb 7 milliárd forintra történő felemelésére,
  • 2 éves időtartamra szóló felhatalmazásáról vállalati kötvény kibocsátására összesen 400 milliárd forintig.

A lényeg: a folyamatban lévő akvizíciókat a vállalat részben nagy volumenű részvény- illetve kötvénykibocsátásból származó forrásokkal finanszírozhatja.

Vagyis azon túl, hogy nyilvánvalóan bankhitelt is felvehet a 4iG, kötvény- és részvénykibocsátás is jelenthet forrást akár az Invitech felvásárlására is.

Mennyibe kerülhet az Invitech?

A vételárat a 4iG nem hozta nyilvánosságra, és a pontos összeget vélhetően később sem fogjuk megismerni, ezért igyekszünk a tőzsdei árazások alapján megbecsülni a tranzakció nagyságrendjét. A tőzsdén jegyzett európai távközlési vállalatok jellemzően 4-8 közötti EV/EBITDA szorzón forognak, az infrastruktúraszolgáltatók, mint amilyen az Invitech is, jellemzően az árazási sáv tetején helyezkednek el. Az Invitech tavalyi, 9 milliárd forintos EBITDA-jával számolva

36-72 milliárd forint vállalatérték adódik,

véleményünk szerint ennek a sávnak a felső széléhez lehet közelebb a vételár.

Futószalagon jönnek az akvizíciók

A 4iG az elmúlt hónapokban számos akvizíciót jelentett be:

  • Március végén jelentette be a vállalat, hogy megvásárolná a hazai távközlési piac egyik meghatározó vállalatát, a DIGI-t, a felvásárlás idén ősszel zárulhat le. A DIGI megvásárlását idén április közepén egy kezdő lépésnek, és nem a folyamat végének nevezte a Portfolio-nak adott interjúban Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója és nagytulajdonosa, aki akkpr arról beszélt, hogy a 4iG további akvizíciókat hajtana végre, pozícióit nemcsak a távközlésben, de az IT-ban, az űriparban és a kapcsolódó védelmi területeken is erősítené.
  • Június közepén érkezett a bejelentés, hogy az űrtávközlésben terjeszkedne a 4iG, a vállalat és két leányvállalata, a Hungaro DigiTel és a CarpathiaSat előzetes megállapodást kötött a SpaceCommal, hogy irányító többségi tulajdont szerezzenek az izraeli társaságban. A tel-avivi tőzsdén jegyzett SpaceCom négy geoszinkron műholdjával globális lefedettséggel rendelkező műhold üzemeltető és szolgáltató vállalat, a tranzakció becsült értéke 65 millió dollár. 
  • Júliusban jelentette be a 4iG, hogy előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást írt a montenegrói Telenor Podgorica megvásárlásáról, a vállalat piacvezető a montenegrói mobil szegmensben, 338 ezer előfizetővel és 2020-ban 43 millió eurós árbevétellel.  
  • Augusztus 25-én jelentették be, hogy távközlési szuperholdingot hoz létre a 4iG és a magyar állam, a tranzakcióval a 4iG többségi tulajdont szerezhet az Antenna Hungáriában.

Jön a szuperholding

Augusztus végén jelentette be a 4iG, hogy együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG, a megállapodás célja, hogy az állami és a magántőke egyesítésével egy olyan stratégiai távközlési és telekommunikációs infrastruktúra szolgáltató vállalatot hozzanak létre, amely versenyképes piaci szolgáltatások mellett, kellő súllyal képviseli a nemzeti érdekeket az iparágon belül. A 4iG előzetes megállapodást írt alá az Antenna Hungária tulajdonrészének megszerzéséért, a tranzakcióval a 4iG többségi tulajdont szerezhet az Antenna Hungáriában.

A felek a nemzeti távközlési vállalat profiljának megfelelő társaságok apportjáról várhatóan, az előzetes megállapodások véglegesítését, valamint az Antenna Hungária átvilágítását, és 2021. október közepéig történő vagyonértékelését követően határoznak.

Ugrik az árfolyam

A 4iG árfolyama a bejelentést követően közel 5 százalék pluszba emelkedett, idén már 66 százalékkal került feljebb.

A 4iG hazai konkurense, a szintén tőzsdén jegyzett Magyar Telekom árfolyama ma 0,3 százalékot esett, idén 14 százalékkal került feljebb.

Neked Ajánljuk