6 exabájtos kiesés egy 13 perces áramszünet miatt – HWSW

Váratlan áramszünet okozott tetemes kárt a Toshiba és a Western Digital NAND-okat termelő közös üzemében még június közepén.

A Japánban található gyárkomplexum mindössze 13 perces leállása miatt a WDC 6 exabájttal csökkentette a harmadik negyedévre prognosztizált NAND kibocsátásának összkapacitását. A probléma valószínűleg szabad szemmel is jól látható hatással lesz mindkét fél forgalmára, arról azonban egyelőre nincs információ, hogy az SSD-khez nélkülözhetetlen komponensek piaci ára megérzi-e a kiesést, azaz emelkednek-e a különféle meghajtók árai.

Az érintettek jelenleg a kárfelmérés fázisában tartanak, így még nem tudni, hogy pontosan mekkora kiadást jelent a néhány perces szünet. A Yokkaichi mellett található, a Toshiba és a Western Digital által közösen üzemeltetett komplexum a globális NAND termelés mintegy 35 százalékáért felel. A TrendForce piaci elemzőcég szerint az áramszünet a két fél kapacitása és forgalma mellett azok piaci megítélésére is rossz hatással lesz, a gyártók ugyanis várhatóan nem tudják majd maradéktalanul teljesíteni a harmadik negyedévre leadott megrendeléseket.

tosh_wdc_yokk

Kisebb-nagyobb áramkimaradások rendre előfordulnak a rendkívül magas elektromos energiaigénnyel rendelkező félvezetőgyárakban. Az esetek döntő többségében a méregdrága berendezések nem károsodnak, az épp megmunkálás alatt álló szilíciumostyák azonban óhatatlanul a kukában végzik, amely amerikai dollárban kifejezve sok milliós kárt jelenthet. Ilyen eset már a Samsung egyik dél-koreai, Pyeongtaekben található üzemében, valamint TSMC Fab 8-as gyárában is előfordult.

A Samsungot tavaly márciusban sújtotta egy nagyjából 30 perces kimaradás, amely a hírek szerint 50-60 000 megmunkálás alatt álló 3D NAND szilíciumostyát tett tönkre. A mennyiség a Samsung egy havi termelésének 11, a globális előállításnak pedig 3,5 százalékát tette ki. Az üzem jól kezelte a váratlan helyzetet, így viszonylag gyorsan sikerült helyreállítani a termelést. A bérgyártók piacán konkurensnek számító TSMC áramkimaradásának triviális oka az volt, hogy a tajvani állami áramszolgáltató vállalat (Taipower) karbantartási munkavégzés közben véletlenül elvágott egy elektromos fővezetéket. A TSMC gyárában egy egész hétvégén át szünetelt a termelés, amiért a cég végül kártérítésért is folyamodott.

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.

Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

Neked Ajánljuk