50 százalék plusz egy nap alatt – Kis papírok nagy napja a magyar tőzsdén – Portfolio

Az OTP elmúlt hetekben látott raliját követően komoly mozgásokat láttunk a hazai midcapek esetében,

  • az elmúlt napok leglátványosabb raliját a 4iG produkálta, itt a fordulópontot a távközlési szuperholding létrehozása, az Antenna Hungáriában történő többségi tulajdonszerzés jelentette, azóta 76 százalékot emelkedett az árfolyam. Így utólag visszanézve érdekes, hogy nem mondjuk a DIGI megvásárlása, vagy a nemzetközi távközlési terjeszkedést előre vetítő potenciális bevásárlás, a Telenor Podgorica tervezett akvizíciója hozta el az árfolyam tartós és meredek emelkedését, hanem a szuperholding bejelentése, de tény, hogy akkor valami elpattant.
  • Az AutoWallis árfolyama idén egy relatíve szűk sávban mozgott, onnan augusztus végén tört ki, néhány nappal az után, hogy a 4iG-rali elindult. A vállalat augusztus 27-én jelentette be, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében alakít ki műszaki bázist az AutoWallis Csoporthoz tartozó Sixt, hogy a bérautó szolgáltatások fejlesztése mellett a Csoport felkészüljön akár autómegosztók vagy flottakezelők kiszolgálására is. A vállalat 565 millió forintos beruházást hajt végre. A ralihoz hozzájárult az is, hogy legutóbbi gyorsjelentésében rekord bevételről és profitról számolt be a vállalat, az idei első félév bivalyerős volt, az idei első 6 hónapban magasabb árbevételt ért el a vállalat, mint tavaly egész évben, és a hatékonysága is javult. Ezek után ma bejelentette a cég, hogy tovább folytatja nemzetközi terjeszkedését, miután kötelező érvényű megállapodást kötött a szlovén piac jelentős autókereskedőjével, hogy tevékenységét és kapcsolódó ingatlanjait felvásárolja.
  • A Masterplast sztorija már tavaly év végén kezdődött, és arra, ami az árfolyammal történt azóta, nehéz szavakat találni, az átárazódás nem írja le megfelelően a ralit. Miközben a pandémia előtt a cég részvényárfolyama jellemzően 700 forint körül mozgott, és tavaly márciusban még 514 forinton is lehetett Masterplast-részvényeket venni, tavaly november közepén már 1000 forint felett álltak a jegyzések. Akkor tette közzé a vállalat a tavalyi harmadik negyedéves gyorsjelentését, azt is, hogy jelentős kötvénykibocsátásra készülnek, a cég belépett az egészségiparba, a cég elnöke, Tibor Dávid pedig rendkívül optimistán nyilatkozott a Portfolio-nak a cég jövőjével kapcsolatban. Azóta több mint négyszeresére emelkedett az árfolyam, ma már 4790 forintot is adtak a Masterplast részvényeiért, a legutóbbi rali annak köszönhető, hogy a menedzsment a 2021-re vonatkozó bevételvárakozását 25, a profitvárakozást pedig közel 50 százalékkal emelte meg.

A magyar részvénypiaci rali most a kispapírok szintjére is elért,

a BÉT Xtend piacán kereskedett részvények közül a Cyberg árfolyama tegnap óta 18,5 százalékkal került feljebb, miután a cég bejelentette, hogy tőkebevonásra készül és sikeres tranzakció esetén kategóriát tervez váltani a BÉT-en a vállalat, amelynek részvényei jelenleg az Xtend-piacon forognak.

A Gloster árfolyama ma 10,6 százalékos pluszban is járt, miután bejelentette a cég, hogy egy 264,5 milliárd forint keretösszegű közbeszerezés során konzorciumtagként nyertes ajánlattevő lett.

Végül az OXO Technologies árfolyama is nagyot emelkedett ma, csupán egy nappal azután, hogy elindult a kereskedés a részvényekkel. Az árfolyam ma 50 százalékos pluszban is jár, majd jött egy visszahúzás és most a 28,3 százalékos pluszban van a kurzus. Az OXO egyébként ma az 5. legforgalmasabb részvény a magyar tőzsdén, a maga 84,6 millió forintos forgalmával.

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

Neked Ajánljuk