19:58Új motorvonat, év közbeni bérfejlesztés és fenyegető banánválság – Origo

A tömegközlekedés fejlesztéséről szólt többek között a hét a gazdaságban itthon: kigördült a gyártócsarnokból az első új, emeletes motorvonat, mely 2020-ban már használatba is vehető az elővárosi közlekedésben. Ugyanakkor a MÁV év közbeni, több mint 20 ezer munkavállalóját érintő bérfejlesztést jelentett be. Kiderült az is, mekkora költségvetési támogatást kap a főváros jövőre új, a BKV-hoz kerülő buszok beszerzésére. A hét fejleménye volt, hogy megtörtént a jóváhagyása a Vodafone és a UPC üzletének, melyben előbbi felvásárolja az utóbbit. De nagy jelentőségű változást jelentettek be a szentendrei HÉV, valamint a budapesti Lánchíd és a Váralagút kapcsán is. A hét gazdasági összefoglalója.

Májusban is kiugró teljesítményt nyújtott az építőipar

Májusban az építőipar termelése 26,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit az áprilisi 40,1 százalékos növekedést és az első négyhavi 45,8 százalékot követően – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az épületek építése 27, az egyéb építményeké 25,7 százalékkal nőtt. Az épületeknél ipari és raktárépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út- és vasútépítések eredményezték a növekedést.

IllusztrációForrás: Pixabay

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 25,6, az egyéb építmények építésében 23,5, a speciális szaképítésben 28,7 százalékkal nőtt májusban a múlt év azonos hónapjához viszonyítva. Folyó áron 361,5 milliárd forint termelési értéket állított elő az építőipar májusban, ez 39,1 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit, ami a változatlan áron számolt adattal összevetve 11,0 százalékos áremelkedést mutat.

Elkészült az első KISS motorvonat

Kigördült a MÁV-Start megrendelésére készült első nagy kapacitású KISS emeletes motorvonat a Dunakeszi Járműjavító gyártócsarnokából. 2020 februárjától már lehet utazni az új szerelvényeken, melyekből először az alpesi ország, Svájc vásárolt.

A MÁV-Start közbeszerzési eljárás keretében kötött keretszerződést a Stadler Bussnang AG vasúti járműjavítóval, még 2017 áprilisában 40 darab KISS motorvonat szállítására. A MÁV-Start az első ütemben 2018-ban először 11 darabot, majd 2018 végén további 8 darabot hívott le, a fennmaradó 21 lehívásának előkészítése folyamatban van. Az első körben lehívott 11 darab KISS motorvonat 2020 februárjától állhat forgalomba a váci és a ceglédi elővárosi vasútvonalakon, majd további 8 emeletes motorvonat érkezik 2021 elején.

Kigördül a MÁV-Start megrendelésére készült első nagykapacitású KISS emeletes motorvonat a Dunakeszi Járműjavító gyártócsarnokábólForrás: MTI/Máthé Zoltán

Év közbeni bérfejlesztés a MÁV-nál

Megállapodtak a MÁV és a Kollektív Szerződés megkötésére jogosult szakszervezetek, így évközi bérfejlesztés jön a vasúttársaságnál. A béremelés összesen 1,8 milliárd forintba kerül majd a MÁV-nak. A foglalkoztatáspolitikai szempontból kritikus munkakörökben a dolgozók egyharmada már augusztustól a megemelt fizetést fogja kapni, ez nagyjából 24 ezer embert jelent.

Metróüzemre vált a H5-ös HÉV

A budapesti Közgyűlés elfogadta a főváros 2030-is szóló közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Tervet (BMT), amely az eddigi legátfogóbb fővárosi közlekedési fejlesztési koncepció. A tervben a H5-ös HÉV föld alá süllyesztése mellett számos, a III. kerületiek közlekedését érintő fejlesztési elképzelés is hangsúlyosan szerepel, ad arról tájékoztatást a kerület hivatalos portálja.

A HÉV már idén szeptembertől metróüzemben működne egy szakaszán. A Fővárosi Önkormányzat ugyanis kezdeményezi a H5-ös HÉV vonal fejlesztését érintő kormányhatározatok módosítását annak érdekében, hogy a vonal Békásmegyer és a belváros közötti szakaszát metróüzemre alakítsák át, tekintettel annak fontosságára, utasforgalmának nagyságára.

Brüsszelben az amerikai óriást, az Amazont vizsgálják

Mélyreható vizsgálatot indított az Amazon ügyében az Európai Bizottság annak megállapítására, hogy az amerikai kereskedőóriás visszaélhetett-e az oldalán hirdetők adataival. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a trösztellenes eljárás keretében azt vizsgálják, hogy e téren versenyellenes-e a vállalat magatartása. Elsősorban az Amazon és a különböző eladók közötti megállapodást fogják tanulmányozni, amely lehetővé teszi a cég számára egyes, a verseny szempontjából érzékeny információk gyűjtését és elemzését.

Vizsgálat indul az Amazon ellenForrás: AFP/Philippe Huguen

A Vodafone-é lesz a UPC

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is. Az ügylet július 31-én zárulhat, amikor a Vodafone Magyarország és a UPC Magyarország megkezdi közös működését.

A Vodafone közlése szerint a felvásárlás lezárásáig a két cég különálló szolgáltatóként működik tovább, az ügyfeleiket pedig változatlanul, az eddig megszokott ügyfélszolgálati csatornákon szolgálják ki. A tájékoztatás szerint a két cég integrációja akár egy évig is eltarthat.

Nagyfelújítás kezdődhet ősszel Budapesten

Megjelent a budapesti Széchenyi lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró és a Várhegyi alagút felújítására vonatkozó ajánlattételi felhívás. Ez azt jelenti, hogy várhatóan rövidesen elindulhatnak azok a nagyszabású felújítási munkák, melyek e fontos létesítmények részleges vagy teljes, forgalom előli lezárásával járnak. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának javaslata alapján a felújításra biztosított fővárosi forrásokat a kormány 6 milliárd forint támogatással egészíti ki. A munka várhatóan idén ősszel indul. Az eddigi ismert részleteket ide kattintva lehet elolvasni.

Egy turista fotóz a Lánchíd közelében a tavaszias időben BudapestenForrás: MTI/Balogh Zoltán

Jelentős központi források jutnak jövőre a főváros új buszaira

A kormány a központi költségvetés terhére 3,26 milliárd forintot szán 2020-ban Budapest új buszainak beszerzésére. A már megjelent határozatból az is kiderül, hogy a kifizetés a központi költségvetés terhére történik, 2020-ban. A forrás terhére a fővárosi közösségi közlekedési autóbuszpark megújítása projekt tényleges megvalósítója a járműpark tulajdonosaként a Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság, azaz a BKV.

Banánválság közeleg a sertéshúsválság után

Létezik egy betegsége a banánnak, amely teljes ültetvényeket képes rövid időn belül eltüntetni a föld színéről, ha nem figyelnek rá. Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában jókora károkat okozott már, ám a világ banánexportjának háromnegyedét adó Latin-Amerikába eddig nem hurcolták át. Most azonban úgy tűnik, igen, ami globális hatással lehet a banántermelésre, a termény kereskedelmére, és végső soron fogyasztói árára is. A héten érkezett híradások a kolumbiai fejleményekről arról tudósítanak, hogy a laborvizsgálatok kimutatták egy rettegett gombavariáns jelenlétét a mintákban, ezért a kérdéses ültetvényeket karantén alá helyezték. Ha a banán áldozatul esik ennek a gombának, azzal a termelő országok gazdaságai és a termelők is nehéz helyzetbe kerülnek, a kieső mennyiség pedig bizonyosan érezteti majd hatását az árakban.

Veszélyes gomba jelent meg Dél-Amerikában, a világ egyik legfontosabb banántermő térségébenForrás: Shutterstock

Változások a hazai autóipari vállalatoknál

Vezetőváltást jelentettek be hazánkban működő nagy autóipari vállalatok. Ősztől Alfons Dintner, az Audi AG ingolstadti előszéria központjának vezetője kerül az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöki pozíciójába. A cég közleménye idézi Peter Kösslert, az Audi AG igazgatótanácsának termelésért és logisztikáért felelős tagját, aki szerint Alfons Dintner sokéves nemzetközi tapasztalatával tovább fogja erősíteni a győri gyártó-telephelyet, mint az Audi konszern e-motorgyártásának központját, és a jövőben további sikerekre vezeti a vállalatot.

Szintén váltás jön BMW-nél. Augusztus elsejétől Maciej Galant tölti be a BMW Group Magyarország ügyvezető igazgatói tisztségét. Maciej Galant az elmúlt három évben a BMW Group Szlovénia ügyvezető igazgatójaként dolgozott. A szakember 2006-ban csatlakozott a vállalathoz, ahol tíz éven át Lengyelország értékesítési igazgatójaként alapozta meg vállalaton belüli karrierjét.

Tömegével veszítik el az állásaikat az amerikai kamionosok

Problémák a közúti fuvarozásban az USA-ban. Idén eddig már hat kamionos fuvarozásban működő vállalat ment csődbe ott, és több mint 2500 kamionos veszítette el az állását. A tavalyi rendkívül nyereséges év után idén már beütött a kiskereskedelem és a feldolgozóipar gyengélkedése, amitől a dolgozók is egyre jobban szenvednek. A háttérben részben az áll, hogy éves alapon 18 százalékkal csökkent az azonnali kamionkapacitás ára. Ez olyan megrendeléseket jelent, amelyek eseti jelleggel nyújtanak kamionos szolgáltatásokat egy-egy cégnek, állandó szerződéses viszony helyett.

Neked Ajánljuk