10 “gagyi” pénznem, amivel szemben durván gyengült a magyar forint – Noizz.hu

A forint durva zuhanórepülésben van, amit sajnos mindenki a bőrén érez: minden áru, amit külföldről rendelünk drágábbá válik. A magyar fizetőeszköz gyengülése tovább pörgeti a már 20 százalék körüli inflációt is. Hogy mennyire rosszul teljesít a forint, azt jól szemlélteti, hogy teljesen random, harmadik világbéliként számontartott országok pénznemeivel szemben is gyengült az elmúlt egy évben. Összegyűjtöttünk 10 meglepő példát.

Tqvqly ilyenkor 360 forintot kellett fizetni egy euróért (jelenleg 417 forintot), ami azt jelenti, hogy egy év alatt 15 százalékot gyengült magyar fizetőeszköz. Dollárral szemben még durvább a gyengülés, de emögött speciálisabb dolog van (az amerikai FED alapkamatot emelt). De akkor miért is gyengül a forint? A gazdasági szakértők szerint ennek három főbb oka van:

  • hatalmas külkereskedelmi mínusz – több árut veszünk külföldről, mint amit mi adunk el (főleg az orosz energiafüggőség miatt);
  • a költségvetés rossz helyzete, amit a kormány túlköltekezése és az EU-s pénzek visszatartása okoz;
  • befektetői bizalom csökkenése.

De nem csak az olyan “erős” valutákkal szemben gyengül a forint, mint az euro vagy a dollár, meglepő példákat lehet találni a nagyvilágból.

A kalózok pénze

Szomália az utóbbi években leginkább az ádeni-öböli kalóztámadások miatt került hírekbe. Az “Afrika szarván” elhelyezkedő gyenge állam csak részben tartja kézben az instabil országot a különféle erőszak- és bűnszervezetek ellenében. Így joggal gondolhatnánk, hogy a szomáliai schillinget simán veri a forint. A helyzet az, hogy bár elég gyenge valutáról van szó, az elmúlt egy évben 30 százalékot erősödött a forinttal szemben.

Szomáliai schilling Szomáliai schilling Kép: Noizz.hu

“Szavannák, fekete nők Ó Afrika”

Tanzánia sem szokott az újságokcímlapján szerepelni – leszámítva talán a hozzá tartozó Zanzibárt. Az egyenlítőtől délre elhelyezkedő afrikai állam amolyan igazi “afrikai paradicsomként” írható le, rengeteg szavannával, valamint az ott élő elefántokkal, oroszlánokkal, és így tovább. Noha Magyarország GDP-je 1,5-szer nagyobb, a forint bizony a tanzániai schillinggel szemben is gyengélkedik az utóbbi időben:

Tanzániai schilling Tanzániai schilling Kép: Noizz.hu

Marokkózni marokkóban

Nézzünk meg még egy afrikai országot, Marokkót, amely pénzneme, a dirham is képes volt megcsuklózni a magyar forintot:

Marokkói dirham Marokkói dirham Kép: Noizz.hu

India

India gazdasági ereje már más tészta: 1,3 milliárd lakosú gazdasági szuperhatalomról van szó, azonban az egy főre jutó GDP-je jóval alacsonyabb Magyarországhoz képest. Ám az euróhoz hasonlóan az indiai rúpia is “elszaladt” a forint mellet az utóbbi egy évben:

Indiai rúpia Indiai rúpia Kép: Noizz.hu

Egy totálisan bukott állam

Evezzünk meredekebb vizekre: Jemen gyakorlatilag bukott állam. Az ország egyik felét siíta lázadók uralják, ami miatt a szomszédos Szaúd-Arábia rendre megbombázza az Arab-félsziget déli részén fekvő Jement, ahol elképesztő szegénység uralkodik. A jemeni riál azonban erősödött a forinthoz képest:

Jemeni riál Jemeni riál Kép: Noizz.hu

Ahova csak haditudósítók járnak

Afganisztán sem épp a turizmusa miatt került be a sajtóba mostanában. A dél-ázsiai országból 2021-ben vonult ki az amerikai hadsereg, ezt követően azonnal az iszlamista tálibok vették át a hatalmat, amely az ingatag gazdaságot igencsak visszavetette. De ahogyan az előző példákban már kiderült, egy kis zűrzavar és tálib hatalomátvétel még nem jelenti azt, hogy a forint ne gyengülhetne az afgánival szemben.

Afgán afgáni Afgán afgáni Kép: Noizz.hu

Pápua micsoda?

Tegyük szívünkre a kezünket: ha össze kellene szedni 5 tényállítást Pápua Új-Guineáról, a legtöbbünk kudarcot vallana. Például, milyen pénzemmel fizetnek ebben az óceániai szigetországban? Hölgyeim és uraim: kinával. És ez a furcsa nevű valuta is erősödött 38 százalékkal a forinttal szemben az elmúlt egy évben.

Pápuai kina Pápuai kina Kép: Noizz.hu

El dinero mejor

Repüljünk át Dél-Amerikába, pontosabban Peruba, ahol pesóval szemben is esett a forint árfolyama.

Perui peso Perui peso Kép: Noizz.hu

Bob Marley még drágábban vette a forintot

Maradjunk az amerikai kontinensen, azon belül is Jamaikában, ahol a dollár is izmoskodott a magyar fizetőeszközzel szemben.

Jamaikai dollár Jamaikai dollár Kép: Noizz.hu

Vén Európa

Végül kanyarodjunk vissza Európába, ahol azért szép számmal találunk pénzemeket, amelyek erősödtek a forinttal szemben. Ha lázasan kivételeket próbálnánk keresni, azt valahol az ukrán hrivnyánál vagy a belarusz rubelnél kereshetnénk, ám utóbbinál nem találjuk:

Belarusz rubel Belarusz rubel Kép: Noizz.hu
Neked Ajánljuk