WWDC: az iPad OS-től a négymilliós Mac Próig – Bitport

Összeszedtük az Apple fejlesztői konferenciájának legfontosabb és legérdekesebb bejelentéseit.

Bejelentésdömpinggel indult az Apple fejlesztői konferenciája, a WWDC. Minden apple-ös információ ősforrása, a MacRumors összefoglaló listája mutatja, hogy szinte mindenhez hozzányúltak Cupertinóban. Az alábbiakban néhány fontos és/vagy érdekes újdonságra koncentrálunk.

Nem tűnik el az iTunes!

Kezdjük egy meglepetéssel: nem tűnik el az iTunes! A konferencia előtt több lap is arról számolt be, hogy az Apple kivezeti a közel két évtizede megjelent szoftvert. Most kiderült, hogy nem kivezeti, hanem három irányba fejleszti tovább.

Önállóvá válik az online zeneszolgáltatást kezelő app, amely értelemszerűen az Apple Music nevet kapja. Lesz egy Apple TV app a filmnézéshez (4K HDR- és Dolby Atmos-támogatással), valamint lesz egy Apple Podcast. Az Apple Music teljes hozzáférést biztosít az Apple Music zenei streaminghez, a lejátszási listákhoz és a zenei videókhoz és a letöltött zenékhez is. Az iTunes Music zenei áruház megmarad. Az Apple TV lesz az univerzális tévés app (TVOS-en és iOS-en is). Az Apple Podcast pedig a hangzó műsorok kezeléséért felel.

Az iTunes-nak az a funkciója, amely eddig az iPhone-ok Mackel történő szinkronizálását végezte, az új MacOS része lesz.

És ha már operációs rendszer…

Az operációs rendszerek térén is vannak újdonságok. A legszembeötlőbb az, hogy a lista bővül: az iOS-ből ugyanis kiválik egy tabletre optimalizált változat, az iPad OS. Ennek a szétválasztásnak valójában az új MacOS, a szintén a WWDC-n debütáló Catalina adja meg az értelmét.

A két rendszer között ugyanis sokkal egyszerűbbé válik az appok portolása, lényegében ez a munka egy kattintásra egyszerűsödik a fejlesztőkörnyezetben. Az is a szorosabb kapcsolatot jelzi, hogy az iPadeket a Catalina képes alapból második kijelzőként, sőt beviteli eszközként (pl. rajztábla) kezelni. Ezzel a grafikusok új lehetőséget kapnak, nem beszélve az olyan speciális alkalmazásokról, mint a magyar fejlesztésű 3D-s tervezőszoftver, a Shapr3D.

Az iPad OS több mindenben előrelépett az általános iOS-hez képest, igazodva a tabletek nyújtotta szélesebb felhasználási lehetőségekhez. Javítottak a multitasking-teljesítményén, egy alkalmazást több példányban is lehet futtatni párhuzamosan, az egymással gyakran használt appokat egy-egy önálló asztalra lehet csoportosítani.

Bővültek a beviteli lehetőségek. Csökkentették az Apple Pencil késleltetését (a cég szerint ez most 9 ms), javítottak az ujj felismerésén, hogy könnyebb legyen parancsokat bevinni az érintőképernyőn. A MacRumors szerint hivatalosan nem propagálták, de az iPadben van egértámogatás is. A lap szerint ez nem szabványos funkció, amely az AssistiveTouch egyik opciójaként érhető el, és Apple Magic Trackpaddel is működött.
 

Az iOS is frissült

Valószínűleg az iOS változásaival fognak a legtöbben találkozni. A mobil operációs rendszer 13-as verziója legfontosabb újdonsága a sötét hátterű mód, amely csökkenti a telefon energiafogyasztását. Ennek bekapcsolása automatizálható is. Ezt a külső appfejlesztő is implementálhatják az appjukba. Gyorsítottak a FaceID-n és az appok indításán, és intelligensebben működik az emlékeztetők hangvezérlése: ha például megadunk egy időpontot, azt a rendszer képes értelmezni.

Fontos újítás történt a felhasználóazonosításban is. Az Apple ID-vel lehet bejelentkezni appokba, így nem kell minden egyes esetben külön megadni felhasználónév-jelszó párost. Az adatvédelem más módon is erősödött. Kérhetjük például emailcímünk titokban tartását, illetve korlátozhatjuk az appok hozzáférést a lokációs adatokhoz.

Frissült az Apple Maps, ami utcaképet is tartalmaz, de egyelőre csak az USA-ban. Ezt a funkciót az Apple folyamatosan bővíti.

A tabletek új operációs rendszere már támogatja az USB memóriákat és az SD-kártyákat is.

Külön a MacOS-ről talán még annyit érdemes megjegyezni, hogy az új verziót mozgáskorlátozottaknak is akadálymentesítették: teljes mértékben vezérelhető hanggal.

Szupercucc durva áron

Nem lenne igazi a WWDC, ha nem mutatna be az Apple valami durván látványos és drága cuccot. Ezt most a hatezer dolláros alapárú Mac Pro képviselte. Még jó, hogy a frissített Macbookokat a konferencia előtt bemutatták, mert az új Mac Pro ragyogása teljesen elhomályosította volna a fényüket. Csak a gépért – alapkiépítésben! – hatezer dollárt kell fizetni, hozzá a monitor a megfelelő állvánnyal újabb hat darab ezres. Ez kb. 3,5 millió forint, de ha itthon akarjuk megvenni, akkor a vám, áfa és egyebek miatt erre nyugodtan rászámolhatunk 25-30 százalékot.

Persze már a gép és a monitor dizájnja is minden pénzt megér, de azért a teljesítmény sem utolsó. Nem is a hétköznapi felhasználóknak szánják netezni. Az Apple közleménye elsősorban az Adobe, a Pixar és a az Autodesk hozsannáit közli az új gépről, tehát alapvetően professzionális “célszerszámról” van szó. A gépbe maximum 28 magos Intel Xeon és 1,5 terabájt memória kerülhet. A grafikus teljesítménye pedig olyan nagy, hogy képes egyszerre kezelni három 8K-s vagy  tizenkét 4K-s streamet – persze további megvásárolandó kiegészítő kártyákkal.
 

És hát ehhez a grafikus teljesítményhez kell egy megfelelő monitor is, ami 32 hüvelykes képátlójú, nagy fényerejű, 6K-s felbontású (6016×3384 képpont), tükröződésmentes LCD. Mivel dinamikája – a megjelenített kép világosabb és sötétebb területei közti különbség – az Apple szerint a HDR-nél (High Dynamic Range) is jobb, kitalálták neki XDR nevet. A monitor ugyan csak ötezer dollár, de van hozzá egy spéci állvány, amin a monitor könnyedén forgatható például álló helyzetbe. Ez további ezer (1000) dollár.

Mind az új Mac Pro, mind a monitor ősztől kerül kereskedelmi forgalomba minden kiegészítővel együtt.

Aki minden részletre kíváncsi, itt érdemes böngésznie.

Neked Ajánljuk