Videón a Föld mellett elszáguldó aszteroida | hirado.hu – Híradó

Szerda éjszaka egy közel 10 méter átmérőjű aszteroida közelítette meg a Földet. Bár a bolygónkhoz viszonylag közel járt, kis mérete miatt az 2022 NF jelű kisbolygót csak hétfőn fedezték fel a tudósok.

A 2022 NF aszteroidát július 4-én fedezte fel a Pan-STARRS csillagászati felmérés Hawaiin. Az égitest átmérője körülbelül hét méter –írja az IFLScience.

A kutatócsoport az aszteroida méretét egy fejlett zsiráféhoz hasonlította.

A legközelebbi időpontban a 2022 NF mintegy 89 300 kilométerre közelítette meg a Földet, ami a NASA besorolása szerint rendkívül közelinek számít. A távolság még mindig csak körülbelül 23 százaléka a július 7-i átlagos Hold-Föld távolságnak.

Az űrszikla elhaladását élőben közvetítették, egy fényes kis foltként jelent meg a csillagok mellett.

NASA Földközeli Objektumokat Vizsgáló Központja (CNEOS) szerint az egy kilométer feletti földközeli objektumok 90 százaléka már ismert, ezeket nyomon követik, így jelenleg a 140 méter feletti objektumok követésére összpontosítanak.

A NASA tájékoztatása szerint jelenleg nincs olyan ismert objektum, mely veszélyeztetné a Földet, de felhívják a figyelmet, hogy legjobb felkészülni. Ahogy a NASA fogalmaz : „A bolygó védelméért meg kell találnunk az aszteroidákat, mielőtt azok találnának ránk”

Neked Ajánljuk