Uránuszt megcélzó missziók lebonyolítására sürgetik csillagászok a NASA-t – Liner.hu

Asztronómusok szerint rengeteg meglepetést tartogathat a tudomány számára az égszínkék gázóriás.

A tekintélyes National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine által évtizedenként közzétett felmérés 2022-es iterációjából kiderült, a világ vezető bolygókutatói és asztrobiológusai által felállított kívánságlista élén idén az Uránusz vizsgálata szerepelt.

Az Origins, Worlds, and Life című összeállításban rengeteg potenciális küldetésről olvashatunk, legyen szó a Mars kőzeteinek további kutatásáról, illetve a Szaturnusz Enceladus nevű holdjának részletes feltérképezéséről olyan űrszondákkal, amelyek képesek akár vizet is detektálni a felszínén – írta az NPR.

Az Uránusz felderítése azért vált hirtelen prioritássá a szakemberek számára, mivel az egyik legritkábban tanulmányozott bolygónak számít, hiszen a NASA Voyager–2 űrszondájának 1986-as elrepülésén kívül egyetlen egyszer sem indítottak a közelébe célzott missziót.

Egyes hipotézisek szerint nemcsak egy egyszerű, gázokból álló égitestről beszélhetünk, hanem egy jégóriásról, ami temérdek rejtéllyel rendelkezik, melyek megoldásának kulcsa a NASA kezében van.

Bár papíron könnyűnek tűnik megtervezni egy küldetést az Uránuszra, a gyakorlatban a kivitelezés hosszú éveket vehet igénybe – a legoptimistább forgatókönyv szerint is még legalább 15 évet kell várnunk arra, hogy az amerikai űrügynökség fontolóra vegye a tudósok által óhajtott űrexpedíció megvalósítását.

Neked Ajánljuk