Újabb káprázatos felvételeket készített a James Webb űrtávcső – Mandiner

Most a Neptunuszt kapta lencsevégre.

Minden eddiginél részletesebb képeket készített a James Webb űrtávcső (JWST) a Neptunusz gyűrűiről – írta az IFLScience.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a modern űrteleszkóp néhány hónapja kezdte meg a tudományos munkáját, és az elmúlt időszakban több káprázatos felvétellel is megörvendeztette a csillagászokat.

Utoljára a Voyager-2 örökítette meg több mint harminc éve

A tudományos portál rámutatott, hogy a Naptól távol fekvő jeges óriásbolygó megörökítése nem egyszerű. Az utolsó űreszköz, amely a közelében elhaladva jó felvételeket készített róla, a Voyager-2 volt. 

Az Európai Űrügynökség (ESA) közleménye szerint a Neptunusz keringési ideje 164 év. Az égitest északi pólusa jelenleg nem látható a csillagászok számára, de a James Webbnek sikerült olyan szögből fotóznia, hogy az egyik felvétel tetején valamennyi kivehető lehessen belőle. A közölt adatok alapján úgy tűnik, hogy a térség igen fényes.

Tizennégyből hét hold is kivehető a képeken

A fotón emellett egy korábban ismert örvény is kivehető a déli pólusnál.

Az űrtávcső mindezek mellett egy korábban még nem észlelt felhősávot is megörökített

– ismertették.

AzIFLScince hozzátette, hogy az űrtávcső a közelmúltban többször is megörökítette a Neptunuszt és környezetét. A közzétett képeken a bolygó tizen ismert holdjából hét kivehető.

A felvételekről készült egy videóösszeállítás is, amelyet alább tekinthetnek meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

Neked Ajánljuk