Újabb galaxist kapott lencsevégre a James Webb űrteleszkóp – Mandiner

Ezúttal a Szekérkerék galaxisról készült egy részletgazdag felvétel.

A NASA James Webb űrteleszkópja ezúttal a Cartwheel, magyarul Szekérkerék galaxisról készített részletgazdag fotót.

Ezzel új részleteket tárt fel a csillagkeletkezésről és a galaxis központi fekete lyukáról.

A fotó hátterében két kisebb társgalaxis és sok más galaxis is megfigyelhető – írta az Időkép.

A Szekérkerék galaxis körülbelül 500 millió fényévnyire található a Szobrász csillagképben, ritka látványnak számít. Megjelenése egy nagy spirálgalaxis és egy kisebb galaxis közötti nagy sebességű ütközés eredménye. Az ütközés leginkább a galaxis alakját és szerkezetét érintette – ismertették.

Korábban a Hubble is vizsgálta már ezt a galaxist

A most lencsevégre kapott galaxis két gyűrűt tartalmaz: egy fényes belső gyűrűt és egy környező, színes gyűrűt. Ez a két gyűrű az ütközés középpontjából kifelé tágul, ahogyan a hullámok a tóban, miután egy követ dobtak bele. E sajátosságok miatt a csillagászok ezt

„gyűrűs galaxisnak” nevezik, amelyek kevésbé gyakoriak, mint a Tejútrendszerünkhöz hasonló spirálgalaxisok.

A fényes mag hatalmas mennyiségű forró port tartalmaz, a legfényesebb területek pedig óriási, fiatal csillaghalmazok otthonául szolgálnak. A mintegy 440 millió éve kiterjedt külső gyűrűt a csillagkeletkezés és a szupernóvák uralják. Amint ez a gyűrű kitágul, a környező gázokba hat, és beindítja a csillagképződést – derült ki a cikkből.

Korábban a Hubble Űrteleszkóp már vizsgálta ezt a galaxist, de a mostanihoz hasonló részletgazdag fotó eddig még nem készült róla – hangsúlyozta az Időkép.

Nyitókép: Twitter

Neked Ajánljuk