Több játék is 120 fps-es frissítést kapott vagy kap Series X-en, PS5-ön viszont nem, és ez nem véletlen – IGN Hungary

A generációváltás megtörtént, úgyhogy most vigyázó szemeink a konzolok teljesítményére vetjük, hogy lássuk, melyik, mit tud százon, mit hoz ki a régi és az új játékokból, és persze mennyire lesznek combosak hosszú távon. Az biztos, hogy papíron mindkét konzol tudja a 4K-t, a 8K-t, a 60 fps-t, akár a 120 fps-t is. De a gyakorlatban is tudja? Xbox Series X-en bizonyos játékoknál már igen, másoknál fogja, ám PlayStation 5-fronton még nem ez a helyzet.

A Kotaku írt egy helyzetjelentést az utóbbi időben megjelent vagy bejelentett, 120 fps-t / 120 Hz-et lehetővé tevő frissítésekről, ennek függvényében pedig arról, hogy PS5-ön ez miért nem történik meg, legalábbis egyelőre. Ugyebár a Call of Duty: Warzone kapott egy frissítést, ami lehetővé teszi, hogy a játék Xbox Series X-en akár 120 fps-sel is hasítson, és a Digital Foundry tesztje szerint ez így is van, 100–120 fps között változik a sebesség a meccsek során. PS5-ön viszont csak a 60 fps-t tudja produkálni, azonban azt legalább stabilan. Emellett azt is tudjuk, hogy a Star Wars: Squadrons nextgen frissítése Xbox Series X-en akár 2160p mellett is lehetővé teszi a maximum 120 fps-t, szemben a PS5-ös verzióval, ami szebb lesz ugyan, mint a PS4 Prós változat, azonban ugyanolyan felbontásban és sebességgel fog futni, mint az utóbbi. Ehhez pedig vegyük még hozzá a Rocket League-gel kapcsolatos bejelentést, miszerint ez a játék a nextgen patchet követően 2688×1512-es felbontásban, HDR-rel 120 fps-sel fog futni Xbox Series X-en, Performance-módban, míg Quality módban, HDR-rel a 4K@60fps-re lesz képes. PlayStation 5-ön viszont kizárólag a 4K@60fps-t vállalta a Psyonix, a fejlesztőcsapat HDR mellett.

 

A Kotaku idézte a Psyonix Eurogamernek tett friss nyilatkozatát, hogy miért van ez a nagy különbség az elvileg 120 fps-re egyaránt képes Xbox Series X-en és PlayStation 5-ön futó Rocket League verziói között. A fejlesztők közleménye szerint Xbox-platformon csak egy kisebb patch kell hozzá, hogy ezt lehetővé tegyék, amivel nincs nagy munka, ellenben a PlayStation 5-tel, amelyre egy teljes natív port kellene, hogy készüljön a Rocket League-ből, mivel így működik a konzol visszafelé kompatibilitása. Meg tudták volna csinálni a RL-portját alapjáraton, de ez túl sok munkát igényelt volna ahhoz képest, hogy mennyire elfoglaltak mostanában a csapat tagjai.

A Digital Foundry szerint Xboxon a 120 Hz nem volt újdonság, a Rainbow Six Siege-ből is ki lehetett hozni 60 fps-nél többet már Xbox One X-en is, míg a team szerint úgy tűnik, PS5-ön a Sony csak a kifejezetten a nextgen konzolra készített játékok esetében tekinti a 120 Hz / fps támogatást alapvetésnek. A konzolgyártó egyelőre nem kommentálta a dolgot.

A PlayStation 5 nálunk november 19-től, az Xbox Series X november 10-től elérhető. A PS5 és a DualSense tesztjét itt és itt találjátok. Az Xbox Series X-tesztünk pedig készül, addig is olvassátok el a szerényebb cikkünket a Series S-ről!

Neked Ajánljuk