Több célpiacon is leáll az Optane termékek forgalmazásával az Intel – PROHARDVER!

A Tom’s Hardware egy friss riportjában megírta, hogy az Intel beszünteti a végfelhasználóknak szánt Optane adattárolókat, így a jelenleg elérhető Optane Memory 900, 905P, 800P és M10 sorozat rendkívül gyorsan ki lesz vezetve az asztali és mobil piacokról. Egészen pontosan február 26-ig teljesíti a cég a még leadott rendeléseket, utána pedig több ilyen terméket már nem is szállítanak.

Hirdetés

Egyedül a múlt év decemberében bemutatott Optane Memory H20 ússza meg a kaszát, de az elérhetősége le lesz korlátozva a Tiger Lake kódnevű mobil processzorokra.

A 3D Xpoint memória a fenti döntéssel már csak a szerverpiacra, illetve a nagyvállalati szegmensre fókuszál, az ide tervezett fejlesztések természetesen futnak tovább, és elérhetők is maradnak.

Bár az Intel magyarázattal nem szolgált a hirtelen döntést illetően, azt tudni kell a 3D Xpoint memóriákról, hogy relatíve drágán állíthatók elő. A rendszer ugyan több szempontból jobb a NAND flash memóriáknál, a végfelhasználónak leginkább fontos területen, vagyis a kiépíthető tárkapacitás tekintetében egyértelmű a lemaradása, és ez évekig tartó fejlesztéssel hozható csak be. Valószínűleg az történhetett, hogy az Intel már nem tartja kifizetődőnek fenntartani az Optane Memory termékcsaládot a végfelhasználói piacokon, hiszen messze van az a pont, amikor a 3D Xpoint valós alternatíva lehet. Ezzel inkább megspórolják azt a pénzt, amit ezekre a területekre költenének, és átcsoportosítják olyan részlegek számára, ahol valós haszna is lehet.

Az Intel helyzetét az elmúlt években nagyban nehezítette az is, hogy a 3D Xpoint kifejlesztésében hiába vett részt a Micron, utóbbi cég sosem hitt igazán a termékben. Bár papíron létezik egy X100 nevű, adatközpontokba szánt SSD-jük, ezt már majdnem másfél éve bemutatták, és azóta is csak a mintáit szállítják az érdeklődőknek. Azzal, hogy a Micron ennyire mostohán bánik a 3D Xpointtal, az Intel gyakorlatilag a fejlesztések tekintetében magára maradt, ráadásul a Talienben fekvő Fab 68-as üzembe kell költöztetniük a gyártást, ugyanis a korábbi partnerük nem szolgálja ki örökké az igényeiket. Ezek mind olyan akadályok, amelyeket egyenként is nehéz megugrani, hát még egyszerre.

Neked Ajánljuk