Szép mentés – teszteltük a már Google-kompatibilis Honor 50-et – Origo

Ez persze akkor nem volt egészen igaz, hiszen minden Honor-telefon mögött Huawei technológia lapult, a Huawei kezelőfelületével, szoftveres hátterével, a különbség leginkább a külsőben mutatkozott meg, valamint abban, hogy néhány bizonytalan, kísérleti jellegű újítást először inkább a Honor készülékein próbáltak ki, és ha ott bizonyított, akkor kerülhetett át a prémium Huawei-telefonokba.

Aztán jött a kereskedelmi csörte az Egyesült Államok és Kína között, a Huawei elesett a Google-licenctől, majd eladták a Honor almárkát, hogy az legalább így kikerüljön a korlátozások alól. Szóval évekkel később végül bekövetkezett az, amit akkor a Honor munkatársai csak szólamokban próbáltak eladni nekünk: a Honor tényleg egy önálló entitássá vált.

Forrás: Honor

A Honor célja innentől kezdve az, hogy egy igazi prémium márkává váljon, azonban ahhoz, hogy ezt megmutassa, egy csúcstelefonra lesz szükség. Ez egyelőre nem érkezett meg, hanem a nagy európai visszatérést egy középkategóriás készülékre, a Honor 50-esre bízták a kínaiak.

Mondjuk azt meg kell hagyni, hogy a prémium megjelenésre itt sem lehet panasz, legalábbis ha a külsőt nézzük.

Persze, ma már nehéz kiemelkedni egy okostelefonnak a külsejével, hiszen leginkább egy nagy kijelzőből, meg valami hátlapból áll az egész (amire úgyis mindenki tokot rak), de a Honor 50 tényleg nagyon jól néz ki. A kijelzője lefolyik az oldalakon, a kávái keskenyek, a kamerát pedig egy lyukba ütötték a képernyő tetején, A kerete fém, a hátlapja pedig üveg, a nálunk járt példány esetében egy egészen különleges, csillogós felülettel.

Forrás: Origo

Egész egyszerűen jó ránézni és jó megfogni. De tokot mindenképp tenni kell rá (szerencsére alapból adnak is hozzá, meg egyébként USB-C-s füllhallgatót is), mert az összes hasonló üvegszendvics telefonhoz hasonlóan ez is nagyon hajlamos kicsúszni a kézből, illetve egy pillanat alatt magától lemászik bármilyen felületről, ami akár csak 1 fokot is lejt a vízszinteshez képest.

Bevallom, nekem a Honor 50 egy pillanat alatt nagyon közel került a szívemhez, mert előtte évekig egy Huawei Mate 20 Prót használtam, amit annyira megkedveltem, hogy le sem akartam váltani – mert, hogy nem volt mire, hiszen a Mate-sorozat újabb tagjai már Google nélkül érkeztek. Az új Honor viszont nem csak a nagyon szép, oldalt lefolyó OLED-kijelzővel adja szinte ugyanazt az érzést, hanem bekapcsolás után a kezelésével is, így gyakorlatilag rögtön otthon éreztem magam, és mindenki ugyanígy fog érezni, aki a régebbi Huawei-telefonját cserélte volna le, csak Google híján nem talált másik alternatívát.

Mert azért nem volt még olyan rég, hogy a Huawei és a Honor külön váltak, így a kezelőfelület kinézete, működése gyakorlatilag pontosan ugyanolyan.

Sőt, a Mate 20 Pro ugyan a mai napig egy nagyon gyors és erős telefon, de azt a simaságot nem tudja nyújtani, mint amit a Honor 50 a maga 120Hz-es kijelzőjével, ami szerencsére adaptív módon működik, tehát csak akkor tekeri feljebb magától a képfrissítést, amikor arra tényleg szükség van, így spórol az akksival.

Forrás: Origo

Szerencsére a hardveres háttér is megvan ennek a megfelelő meghajtásához. Egy Snapdragon 778G központi egység hajtja meg a készüléket, ami nagy vonalakban az erős középkategóriát képviseli, tehát hétköznapi felhasználás során bőven mindenre elég, mellé pedig a mi tesztkészülékünkbe 8 gigabájt memória és 256 gigabájt tárhely került, valamint megoldott az 5G támogatása is.

Talán az egyetlen pont, ahol vegyes érzéseim vannak, az a kamera. Mármint a kamerák, mert természetesen több van belőlük, a hátlapon nagyon szépen megmunkált két körbe rendezve. A fő kamera 108 megapixeles, és önmagában elfoglalja az egyik karikát. Jó fényviszonyok mellett szépen teljesít, részletes képeket készít, szuper színekkel.

Forrás: Origo

Azonban az éjszakai teljesítménye egyelőre hagy kívánnivalót maga után. Lehet vele jó képeket készíteni, csak kicsit esetleges, és a legnagyobb baj, hogy túl sokáig exponál. Nekem ez szoftveres problémának tűnik, mert nagyjából biztos vagyok benne, hogy a lencse és a szenzor ennél többre képes, és ezt látszik alátámasztani az is, hogy néhány napja érkezett egy frissítés, ami több ponton javított a kamera teljesítményén, így csak reménykedni tudok benne, hogy a Honor tovább folytatja a munkát, mert ebből egyértelműen többet ki lehetne hozni.

A hátlapon lévő többi kameraegység viszont felejthető.

A 8 megapixeles ultraszéles lencse legjobb esetben is elfogadható képeket készít, ami mellé kapunk 2 megapixeles mélységszenzort, ami a portré módnál segít be, valamint egy 2 megapixeles makró kamerát ami… végülis teszi a dolgát a nagyon közeli képeknél.

Az előlapi kamera 32 megapixeles, és megfelelő fényviszonyok mellett ez is nagyon jól teszi a dolgát,  részletgazdag, szuper képeket készít, megfelelően kimosott háttérrel, ha úgy kérjük, de ugyanaz érvényes rá, mint a hátlapi főkamerára: kicsit rosszabb fényviszonyok mellett nagyon elkezd esni a minőség, pedig biztos vagyok benne, hogy ebben a lencsében is sokkal több lakozik, mint amit most kihoznak belőle.

Forrás: Origo

Ezeket követően azonban már ismét csak jó hírek vannak hátra: a 4300 milliamperórás akkumulátor meglehetősen jól bírja szuflával, de a 66 wattos gyorstöltés az igazi áldás (természetesen a hozzávaló gyorstöltőt mellékelik a dobozban), így nulláról 80% környékére mindössze fél óra alatt fel lehet rántani a telefont.

Kinek ajánlható tehát a Honor 50?

Gyakorlatilag mindenkinek, aki régebben szerette a márkát, vagy aki Huawei-telefonról szeretne váltani valamire, ami nagyon ismerős lesz, csak van rajta Google-támogatás. Valamint azoknak is, akik egy nagyon minőségi, prémium érzetű készüléket szeretnének, szuper kijelzővel, viszont megelégszenek azzal, hogy a fő kamera egyelőre leginkább csak jó fényviszonyok mellett készít jó képeket.

A Honor 50 már kapható Magyarországon, a 6/128 gigabájtos verzió 189 990, míg a nagyobbik 8/250 gigabájtos változat 219 990 forintos ajánlott fogyasztói áron érhető el.

Neked Ajánljuk