Semmihez sem hasonlító rádiójelet fogtak a tudósok, a Tejútrendszer közepéből érkezett – hvg.hu

A tudósok szerint egy olyan csillagászati objektumból származhat a nemrég befogott jel, amit még nem ismerünk.

Szokatlan rádióhullámokat fogtak be a tudósok, amelyek a feltételezések szerint a Tejútrendszer közepéből származnak. A szakemberek az első vizsgálatok után úgy találták, hogy a különös jel eltér minden olyan jelenségtől, amit jelenleg ismerünk. A tudósok úgy vélik, egy eddig ismeretlen csillagászati objektum lehet a forrás.

A The Astrophysical Journal című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a különleges objektum fényessége jelentős mértékben változik, és a jelenlegi állás alapján úgy tűnik, véletlenszerűen kapcsol ki és be.

Illusztráció.

©

“A jel legfurcsább tulajdonsága, hogy csak egy irányba oszcillál (rezeg), ám ez az irány az idő múlásával folyamatosan változik” – idézte Ziteng Wangot, a tanulmány vezető szerzőjét a CNN.

A tudósok először azt hitték, hogy egy nagyon gyorsan forgó neutroncsillaggal van dolguk, esetleg egy olyan csillagtípussal, ami óriási kitöréseket produkál. Csakhogy a befogott rádiójeleknek nincs olyan tulajdonsága, ami az ilyen csillagokra jellemző lehet.

A koordináták alapján ASKAP J173608.2-321635 névre keresztelt objektum Tara Murphy, a Sydney-i Egyetem tudósa szerint is egyedülálló, ugyanis először világítani kezdett, majd elhalványult, majd megint világosabbá vált. A tudósok ezért több rádióteleszkóp segítségével is megpróbálták megfigyelni a forrást, de nem jártak különösebb sikerrel. A kutatók úgy vélik, a Négyzetkilométeres Hálózat néven ismert rádióteleszkóp segíthet majd a rejtély megoldásában, ám az teljes kapacitással csak 2024-től működik majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk