[Re:] [fLeSs:] Milyen kártyát kéne az AMD-nek készítenie, és meg is tehetnék ha akarnák… – Mobilarena

“szóval az architektúra ugyanaz: GCN 4.0”

Isten őrizz! A GCN-eket el kéne felejteni örökre, szép volt jó volt 6 évvel ezelőtt, ma már egy nagyon rossz vicc lenne. Nézd csak meg a 200 dolláros herélt RDNA2-es RX 6500 is egy rakás hulladék volt, nem véletlen fikázta mindenki nem csak a 4 PCI-E sáv miatt, hanem a megvágott (vagy inkább kivágott?) multimédia motor miatt is.

Na most a Polaris még az RX 6500-hoz képest is el van maradva dekóder fronton, ugyanis még a VP9-et sem ismeri (még a GCN 5 sem), nemhogy az AV1-et. Egy 150 dolláros új VGA, ami kb. 8-10 évvel le van maradva multimédia fronton (már 2016-ban is elavult volt a Pascal-hoz képest) finoman fogalmazva totál értelmetlen pénzégetés lenne. Nézd meg az Intel Arc szériát, ahol a 100 dolláros A310-es is kapott teljes értékű AV1 enkódert és dekódert.
Az AMD-nek az RDNA3-as multimédia motort kéne használnia ebben a fiktív 150 dolláros VGA-ban, de nem úgy ahogy az RX 6500 és 6400-ban, hanem butítás nélkül, és legalább 8 kivezetett PCI-E sávval.
Jelenleg az a nagy szomorú helyzet, hogy az “újonc” Intel az egyetlen, amely hozott a piacra friss HTPC kártyát (A380), a piros és zöld oldal jelenleg nem tud ezzel versenyezni. Az árérzékeny szegmensben sokkal fontosabb a fejlett multimédia képességek, mint a csúcskategóriában.

Ha 150 dollárért az AMD csinálna egy olyan VGA-t, ami hozza az RTX 2060 tempót legalább 8 GB GDDR6 VRAM-mal, legalább 8 kivezetett PCI-E sávval és vágatlan RDNA3 multimédia motorral (enkóder és dekóder), 100 Watt alatti max fogyasztással (szerintem 75 Watt alá is le tudnák vinni 6 nm-en), arra én is azt mondanám, hogy igen, az egy piszok jó termék lenne. Igazából régi arch-ot nincs értelme újra kiadni, RDNA3 arch-al viszont csúnyán oda tudnának pörkölni az RTX 3050-nek minden szempontból, onnantól a 3050-es teljesen értelmét veszítené, ott az NV már lépne valami látványosat.

Egy újabb RX 6500/6400-as blamára azonban semmi szükség. Az a kettő RDNA2-re épült, de hiába mert annyira szarrá volt vágva, hogy ipari hulladék mindkettő, ezért lenne fontos, hogy ez 150 dolláros fiktív VGA teljes értékű RDNA3 legyen, máskülönben nincs értelme kiadni. Az Intel 100 dolcsiért is hozott RT-t (A310), így igencsak gáz lenne, ha a piros oldalon az új 150 dolcsis VGA nem tudja, PR szempontból lenne öngyilkosság, teszem hozzá sajnos. Igen, az A300-as szériában sincs értelme az RT-nek, tudom, de ha az Intel hoz 100 dolcsiért egy feature-t, akkor a pirosak 150-ért miért nem. Ezt lovagolnák meg nagyon sokan. Az RX 6500/6400 nagy hibája is az volt, hogy RT helyett a multimédia motorokat dobták ki, fordítva nem lett volna ekkora gond.

Csak úgy tudnak rápirítani az NV-ra, ha jó energiahatékonyság mellett hoznak jó teljesítményt és feature set-ben sincs elmaradás a konkurenciákhoz képest. Ezt csak RDNA3-al lehet megtenni.

Az Intel (A380) 140 dolcsiért hozott a piacra 96 bites VGA-t 6 GB GDDR6 VRAM-mal, 8 kivezetett PCI-e sávval, és a piac legfejlettebb, teljes értékű multimédia motorjával (benne AV1 enkóder és dekóder is) és még RT támogatással is. Az AMD-nek ezt is meg kéne ugrania a fiktív 150 dolláros VGA-val, sehol nem lehet kevesebb, máskülönben egy újabb értelmetlen pénzégetés lenne. Amúgy ez vágyálom marad, hiszen az AMD nem csak a 300 dollár alatt kategóriát engedte el, hanem a piaci részesedésért folytatott küzdelmet is. Az utolsó próbálkozás a piac szerzésre a Polaris volt, azzal sikerült is, de azóta nekik jó a 15-20%, hozzáárazzák magukat az NV-hez és kész.

Neked Ajánljuk