Óriási fekete lyukakra bukkantak a „szomszédban”, össze fognak olvadni – hvg.hu

A frissen felfedezett és nagyon nagy tömegű feketelyuk-páros a Földtől mintegy 89 millió fényévre található. Ez is óriási távolság, de így is sokkal közelebb van, mint a korábbi rekorder.

A Földhöz eddig valaha megfigyelt legközelebbi nagyon nagy tömegű feketelyuk-párost azonosították csillagászok az Európai Déli Obszervatórium Nagyon Nagy Távcsövének (VLT) segítségével – áll az obszervatórium által kiadott hivatalos sajtóközleményben.

A két objektum egy óriási fekete lyukká fog összeolvadni.

A nagyon nagy tömegű feketelyuk-páros bolygónktól mintegy 89 millió fényévre, az NGC 7727 katalógusszámú galaxisban, a Vízöntő csillagképben található. Még ez a távolság is óriási, ám sokkal közelebbi, mint a 470 millió fényévre lévő korábbi rekorder.

A nagyon nagy tömegű fekete lyukak nagy tömegű galaxisok közepén bujkálnak, és amikor két ilyen galaxis összeolvad, a fekete lyukak ütközési pályára állnak. Az NGC 7727-ben lévő páros rekordot dönt a nagyon nagy tömegű fekete lyukak közti távolság tekintetében, csupán 1600 fényévre találhatóak egymástól.

„A feketelyuk-páros kis távolsága és sebessége azt jelzi, hogy egy óriási fekete lyukká fognak összeolvadni, valószínűleg a következő 250 millió éven belül” – fogalmazott Holger Baumgardt a tanulmány társszerzője, az ausztrál Queenslandi Egyetem professzora.

©

Az ilyen összeolvadó fekete lyukakkal meg lehetne magyarázni, hogyan keletkeztek az univerzum legnagyobb tömegű fekete lyukai.

Voggel és csapata a fekete lyukak csillagok mozgására kifejtett gravitációs erőkifejtése által képes volt kiszámolni az objektumok tömegeit. Az NGC 7727 magjától jobbra található fekete lyuk tömege a Napénál majdnem 154 milliószor nagyobb, míg a társáé 6,3 millió naptömeg. Ez volt az első alkalom, hogy nagyon nagy tömegű feketelyuk-párosok tömegét így mérték meg. Ez a Földhöz való közelségének köszönhető, továbbá a csapatnak a chilei Paranal Obszervatóriumából, az ESO VLT-n lévő Multi-Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) nevű műszer által készített, részletes megfigyeléseinek, amely műszert Voggel még az ESO-nál töltött diáksága alatt tanult meg használni. A csapat a MUSE tömegméréseivel és a NASA/ESA Hubble-űrtávcső adataival kiegészítve bebizonyította, hogy az NGC 7727 közepén lévő objektumok valóban nagyon nagy tömegű fekete lyukak.

A csillagászok már korábban sejtették, hogy a galaxis két fekete lyukat rejt, de a létezésüket eddig nem tudták bebizonyítani, mivel nem láttak olyan nagyenergiás sugárzást a közvetlen környezetükből távozni, amely lebuktathatná őket. „A felfedezésünk azt sugallja, hogy sokkal több ilyen galaxisegyesülés maradványa lehet odakint, és sok rejtett nagy tömegű fekete lyuk is lehet, amelyek még mindig arra várnak, hogy megtalálják” – mondta Voggel.

Az ehhez hasonló rejtett, nagyon nagy tömegű feketelyuk-párosok keresésében várhatóan nagy lépést jelent az ESO Extrém Nagy Távcsöve (ELT), amely ebben az évtizedben kezd el működni a chilei Atacama-sivatagban. „Ennek a nagyon nagy tömegű feketelyuk-párosnak a megtalálása csak a kezdet” – mondta Steffen Mieske társszerző, az ESO csillagásza Chilében és az ESO Paranal Tudományos Üzemeltetési igazgatója. „Az ELT HARMONI műszerével a jelenleginél lényegesebben tovább leszünk képesek ehhez hasonló észleléseket végezni. AZ ESO ELT távcsöve lényeges lesz ahhoz, hogy megértsük ezeket az objektumokat” – fogalmazott a szakértő.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk