Máris feltörték az egyik kvantumbiztosnak hitt titkosítási algoritmust – Prog.Hu

Alig pár nappal az után, hogy a NIST bejelentette első hivatalos ajánlását a kvantumszámítógépekkel szemben is ellenálló titkosítási algoritmusokra, máris kiderült, hogy azok egyik nem igazán teljesíti a vele szemben megfogalmazott elvárásokat. Annyira, hogy a szóban forgó eljárás nem csak, hogy kvantumszámítógépekkel, de egy kifejezetten gyenge PC-vel is megtörhető lehet órákon belül.

A Supersingular Isogeny Key Encapsulation (SIKE) nevű algoritmusban ugyanis olyan biztonsági gyengeséget sikerült azonosítaniuk kutatóknak, ami drámai mértékben lecsökkenti az annak megfejtéséhez szükséges számítások mennyiségét – annyira, hogy az egy egymagos PC-n is egy óra leforgása alatt kivitelezhető lehet.

Hasonlóra korábban is volt már példa más titkosítási eljárások esetében, de ennyire durva mértékben talán még egyik esetében sem sikerült a töréshez szükséges idő és hardver mennyiségét redukálni, ami nyilvánvalóan tökéletesen haszontalanná teszi azt bármmilyen titkosítási célra.

Az jó hír, hogy a SIKE nem volt ott a NIST által elsődlegesen ajánlott, kvantumbiztosnak hitt titkosítási algoritmusok között, hanem csak második körös alternatívaként szerepelt. Így az eredeti ajánlás lényegét tekintve egyelőre még áll – bár persze nem zárható ki, hogy az abban szereplő elsődleges titkosítások eljárások valamelyikében is sikerül esetleg majd valamilyen gyengeséget felfedezni a jövőben.

Neked Ajánljuk