Már letöltheti a Windows 10 legújabb frissítését, benne egy nagyon fontos újdonsággal – hvg.hu

A Microsoft a Windows 10 májusi frissítőcsomagjával elkezdte közelebb húzni magához a Linuxot, aminek előnyeit hosszú távon nemcsak a fejlesztők, de a felhasználók is élvezhetik majd.

Kiadta a Microsoft a Windows 10 legújabb, májusi nagy frissítését, így a felhasználók kedd este óta már telepíthetik azt a gépükre. A redmondi cég a csomag végleges változatát egy hónapon át tesztelte a belső körös felhasználókkal, így remélhetőleg nem lesz akkora káosz az installálása után, mint amire 2018 végén volt példa. Az akkori frissítés szinte mindent letörölt a gépről, a javított kiadás pedig sokaknál kék halált okozott.

A mostani csomagra nem túlzás a mérföldkő jelzőt használni – igaz, elsősorban nem felhasználói, inkább fejlesztői szemszögből. A telepítővel érkező WSL 2-ben (Windows Subsystem for Linux 2) ott van a beépített Linux-kernel is. Ez igen pikáns adalék, főleg azután, hogy néhány évvel ezelőtt még rákos daganatként hivatkoztak a nyílt forráskódú platformra.

Az újdonság egy nagyobb változás előszele: a Windows 10 alatt hamarosan már nemcsak a windowsos, hanem a linuxos applikációk is futnak majd. Ehhez a fejlesztőknek az elmúlt évek során trükközniük kellett, a WSL 2 ennek fog véget vetni. Persze a felhasználóknak is jó ez: ha egy programból először a linuxos verziót adják ki, nem kell majd várni arra, hogy kijöjjön a Win10 alatt futtatható változat.

Hogy a Linux GUI appok, illetve a grafikus feldolgozóegység (GPU) által végzett munkafolyamatok támogatása mikor érkezik meg, egyelőre nem tudni, de a Microsoft ígérete szerint hamarosan erre is sor kerül majd.

A Windows 10 legújabb frissítőcsomag letöltését a Beállítások – Frissítés és biztonság – Windows 10 frissítés menüpontok követésével lehet megkezdeni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk