Már a Dumaszínház is hibrid munkahely – Microsoft Magyarország – Microsoft News

A járvány lecsengésével a munkavégzés már náluk sem áll vissza a régi kerékvágásba. A digitalizáció beépült a Dumaszínház mindennapjaiba, a kihívásokkal és a lehetőségekkel együtt, átalakította a munkamódszereket – mondja Litkai Gergely Karinthy-gyűrűs humorista, a Dumaszínház produkciós vezetője, aki szerint a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozások miatt az olyan, mindaddig a személyes jelenlét nélkül működésképtelennek hitt területeken is felértékelődött az online megoldások szerepe, mint az alkotó- és előadó-művészet.

Különösen igaz ez a Dumaszínházra, amely amellett, hogy Magyarország egyik legnépszerűbb produkciója, működésének alapeleme, hogy a humoristák „gyorsreagálású hadtestként” azonnal reflektálnak életünk eseményeire. Éppen ezért a Mirosoft 365-ben elérhető alkalmazásokat – Teams, Outlook stb. – nemcsak azért kezdték el használni, hogy a humorbombákhoz ihletet merítsenek, hanem azért is, hogy a közös munkát el tudják végezni, a Dumaszínház működését fenn tudják tartani.

„A közönséggel való kapcsolattartás mind ügyfélszolgálati, mind klasszikus színházi értelemben elnehezült. Több tízezer jegyet kellett áttenni, a nézőket értesíteni erről. Ezt tetézte még a home office, hogy kollégáinknak ezeket a problémákat nagyrészt otthonról kellett megoldaniuk. Mivel infrastruktúránk Office365-ös, így ez gyorsan ment, és az új levelezési listák, megosztott fiókok az Exchange-ben is jól támogatták ezt. A műsorokra az ötletelés is így zajlott, készítettünk is műsort online videochat felhasználásával. Ezt követően pedig először a Youtube-on, majd az Interticket online streaming platformján, végül pedig a sajátunkon is elindult az online szórakoztatás” – összegzi a korlátozások első időszakában tapasztalt kihívásokat a humorista megjegyezve, hogy a kezdeti nehézségek leküzdése után ma már csak az okoz némi fejtörést, hogy olykor nem tudják, az online meetingen ülő kolléga elbambult-e vagy valóban lefagyott a rendszer. „Gyakran olyan, mintha a manekin challenge-en venne részt az, akivel teamselünk” – érzékelteti a nehézségeket Litkai Gergely, aki szerint a Covid után is megmarad a hibrid munkavégzés, hiszen ez nagy mértékben támogatja az üzletfolytonosságot, segít megoldani a helyettesítéseket alacsony munkavállalói létszám mellett is.

A Dumaszínház fő online munkafelülete a Teams: a humorista, produkciós vezető szerint a meetingek 90%-át már ezen a platformon bonyolítják. De használatának gyakorlatilag csak a fantázia szab határt, hiszen a felület bevált ötleteléshez, fellépés közvetítéséhez, tévéfelvételhez, vagy esti italozáshoz is. A sokrétű használatot támogatja, hogy a Teams platformfüggetlen, egyaránt használható Mac-en, Pc-n, laptopon, tableten és okostelefonon, tehát gyakorlatilag bárhol és bármikor. „Nagyon fontos, hogy a hosszú, nehéz Teams-meetingeket feldobjuk, amire kitűnő eszköz a háttér megválasztása. Intellektuális hátteret kölcsönöz a könyvespolc, keményebb tárgyaláson a Pulp Fiction-hátteret érdemes használni. A Top Gun-os háttérrel, anya napszemüvegében pedig azonnal Tom Cruise-zá válhatunk.” (Litkai Gergely a Microsoft Envision Forumon)

Litkai Gergely úgy véli, a Teams új prezentációs funkciója a leghasznosabb, ami sokat hozzátesz az online előadások minőségéhez, élményéhez. A humoristának emellett vannak fejlesztési ötletei is: jónak tartaná, ha prezentáció során osztottá lehetne tenni a képernyőt, hogy egyszerre legyen látható az előadás és a beszélgetés többi résztvevője. Szintén hasznos funkció lenne a megbízhatóan működő magyar nyelvű élő feliratozás, illetve ha az online meetingen megosztott, közösen áttekintett prezentációkban valós időben lehetne kiemelni az épp tárgyalt blokkokat, szövegrészeket.

Ezek mellett erősíteni lehetne a környezettudatos hozzáállást azzal, ha a részvevők lokációja alapján a Teams kiszámolná és megjelenítené, mekkora CO2-megtakarítást sikerült elérni azáltal, hogy online és nem személyes megbeszélésen vettek részt.

Litkai Gergely saját tapasztalatai alapján úgy véli, bár a Teams és más megoldások messzemenőkig támogatják a közös munkavégzést, ám nem biztos, hogy hasonlóan alkalmasak a családi és baráti kapcsolataink ápolására is. A videochat ugyanis nem pótolhatja a személyes találkozást, ugyanakkor nagyobb események – például osztálytalálkozók, vagy nagy családi összejövetelek – alkalmával hasznos eszköz lehet, ha néhány embert, aki nem tudott eljönni, be akarunk kapcsolni.

A humorista kitért a társadalom és technológia viszonyára, valamint arra is, mire számít a következő öt-tíz évben. „Az erőforrások szűkössége és az infláció egyre inkább a sharing economy irányába fogja terelni a világot, mivel egyre kevesebben engedhetik majd meg maguknak olyan eszközök tulajdonlását, amihez a boldogság reményét fűzik. Az okos elektromos hálózatok elengedhetetlenek lesznek ahhoz, hogy a dekarbonizáció megtörténjék. Az okos házakat eddig a kényelem vezérelte, de az energiaválság miatt meglátásom szerint egyre inkább fontos energiamegtakarítási eszköz lesz” – vélekedik a Litkai Gergely.

Neked Ajánljuk