Korrekt okostelefonra vágyik emberi áron? Ez lehet a megoldás – Origo

A hatalmas tudású, nemes anyagokból készült, erős hardverrel megtámogatott csúcstelefonok ellopják a csillogást, a show-t, és így mellettük kevesebb szó esik a kevésbé innovatív, fapados, de cserébe sokkal olcsóbb készülékekről. Pedig ez utóbbiak is igen fontosak, ezeket sem lebecsülni, hiszen a nagy tömegek a kedvezőbb áruk miatt inkább e modelleket keresik. Eme csoport egyik oszlopos tagjának tűnt az év elején bemutatott, új Alcatel 3, amelyre nagyon kíváncsiak voltunk pont az előbb vázolt okok miatt.

Dizájn: Elsőre teljesen jó

A külsején nem látszik, hogy itt egy “spórolós” mobilról van szó, hiszen az ultravékony káváknak, és a cseppnyi, ízléses szenzorszigetnek köszönhetően úgy néz ki, mint egy prémium telefon, amire még rá is tesz egy lapáttal a szexin vékony készülékház, illetve a színátmenetes hátlap.

Alcatel 3 (2019).Forrás: Origo

Ám, mikor megfogja az ember, akkor kézzelfoghatóvá válik, hogy ez bizony távol van egy topmobiltól. Szó szerint. Ugyanis azonnal érződik, hogy a készülékház gagyi hatású kopogós műanyagból készült. Ezt az érzést pedig csak fokozza a micro USB csatlakozó, amit ma már kifejezetten ciki rátenni egy új telefonra a minden szempontból jobb USB Type-C helyett.

Teljesítmény

Egy biztos, az Alcatel 3 (2019), minden csak nem egy erőgép. A nyolcmagos Snapdragon 439 processzor a 3 GB RAM-mal és az Adreno 505 integrált grafikus chippel kiegészítve csak erősen visszafogott teljesítmény leadására képes. Ez pedig egyrészt azt jelenti, hogy a jobb grafikájú játékokat, a nagy felbontású médiaállományok pörgetését vagy az erőforrásigényes appokat (például a képmanipulációs szoftvereket, videóvágókat) el lehet felejteni. Sőt néha még a hétköznapi használat, tehát levelezés, böngészés során is belefutottunk kisebb akadozásokba.

A teljesítménye visszafogott.Forrás: Origo

A tapasztalatainkat a szintetikus tesztek is alátámasztották, hiszen például

az AnTuTu mérőalkalmazáson 79 278 pontot produkált,

ami nagyjából 300 000 ponttal (!!!) marad el a világcsúcstól. Az Android 8.1 operációs rendszerre épülő masina 32 GB adattárolásra szolgáló belső memóriával bír, amely bőven elég (legalábbis egy darabig) a fotóknak, videóknak és appoknak is.

Képernyő: Erős közepes

5,9 hüvelykes,tehát viszonylag nagy képernyővel látták el, és a már említett vékony keretnek köszönhetően a kijelző/készülékház arány egészen jó, 88,8 százalékos. Viszont a felbontás csak 1506 x 720 képpont, ekkora méret mellett még épp belefér az elfogadható kategóriába így 2019 közepén. Ennek hátrányaiból a hétköznapi használat során annyi érződik, hogy, hogy a képi világ nem olyan pengeéles, a nagyon finom részletek nem különülnek el egymástól annyira markánsan. De amit látunk, még azért így is rendben van, azt csúnya hazugság lenne állítani, hogy rossz a kép minőség, csak hát nem is olyan jó.

A kávák jó vékonyak.Forrás: Origo

Az alkalmazott IPS LCD paneltechnológia miatt a valódi feketén helyett inkább csak sötétszürkét látunk, és a kontraszt sem olyan megdöbbentő, mint amit az OLED képernyők produkálnak. A 394 nites maximális fényereje elég ahhoz, hogy akár tűző napsütésben is látható maradjon a kép, de az tény, hogy ilyenkor azért már kicsit fakó, tompa a látványvilág. A színhőmérséklet módosítható, és a tónusokról nagy általánosságban el lehet mondani, hogy szépek, természetesek, még a jellemzően problémásnak számító emberi bőr megjelenítése is rendben van. A mozgásmegjelenítés során nem futottunk bele anomáliákba, tehát nem húznak maguk után csíkot az objektumok, amelyek körül nem jelenik meg zavaró aura sem. A betekintési szög viszont elég gyatra: nagyjából 160 fok környékéről már látványosan fakulnak, szürkülnek a tónusok, viszont invertálódást nem tapasztalni.

Akkumulátor, hang

3500 mAh akkumulátora nem tűnik kifejezetten combosnak elsőre, viszont ehhez a hardverhez és kijelzőhöz ez is bőven elég! Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üzemidő használattól függően akár a 12-13 is elérheti 50 százalékos fényerő mellett. Integrált audio rendszerének hangminősége elég gyatra, a megszólalás színtelen, vékony, steril emiatt zenehallgatásra gyakorlat alkalmatlan. Amennyiben viszont valaki egy fejhallgatót dug rá, már sokkal vállalhatóbb a végeredmény.

Kamera

Sajnos kamera fronton nem teljesít valami fényesen az Alcatel 3. A felbontással nincs gond, hiszen a hátlapi 16 megapixeles fő egység részletessége megfelelő. Viszont kevés fénynél gyakorlatilag használhatatlan, hiszen szinte minden kép elmosódott és szürkés lesz. Világosban lehet vele értékelhető képeket lőni, de a beégéssel számolni kell.

Nézegessen fotókat, amik az Alcatel 3-mal készültek, kattintson a képre!Forrás: Origo

A portré mód nem hiányzik, azonban hiába az 5 megapixeles másodlagos kamera, amely a mélységélesség illúziójáért felelne, az elektronikai rendszeresen bakot lő, emiatt a kép véletlenszerű tartományai homályosulnak el, vagy válnak élessé. Videózás terén sem teljesít kiemelkedően, hiszen be kell érni a Full HD felbontással, és a másodpercenkénti harminc képkockás képrögzítési sebességgel, ami a gyors mozgásokhoz már egyszerűen kevés.

Vélemény

Az Alcatel 3 2019 változata hozta azt, amelyet az előzetes információk alapján kalkuláltunk: a teljesítménye nagyon távol van a világelittől, de ettől függetlenül általános feladatokra simán használható a készülék. Telefonálni, chatelni, Facebookozni, YouTube videókat nézni, levelezgetni, híreket olvasni nagyjából gond nélkül lehet vele. A kép minősége korrekt, bár nem kiemelkedő, a dizájnja és az akkumulátora pedig várakozáson felüli
Itt találhat még több információt a készülékről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Neked Ajánljuk