Kisbolygó-eltérítés képekben – Űrvilág

Földi képek és a DART űrszondát kísérő CubeSat felvételei az emberiség első kisbolygó-eltérítési kísérletéről.

Amikor a NASA DART (Double Asteroid Redirection Test) űrszondája magyar idő szerint tegnap (szeptember 27-én) hajnalban nagy sebességgel sikeresen becsapódott a 65803 Didymos nevű kisbolygó kísérőjébe, a Dimorphosba, az eseményt földi és űrtávcsövek serege próbálta megörökíteni. A küldetés idővel nem csak arra ad majd választ, hogy ezzel a módszerrel meg lehet-e mérhető módon változtatni egy kis égitest pályáját, hanem magának a Didimosnak a szerkezetéről, összetételéről is szolgálhat érdekes tudományos információval.

A csillagászok a Föld felszínének egy kis részén – Afrika déli és keleti részén, az Indiai-óceánon és az Arab-félszigeten – kedvező helyzetben voltak ahhoz, hogy a becsapódás hatását megfigyeljék. Az Európai Űrügynökség (ESA) bolygóvédelmi irodája (Planetary Defence Office) által koordinált programhoz csatlakozó egyik helyszín a Franciaországhoz tartozó Réunion szigetén működő Les Makes obszervatórium volt. Az ő méréseiket szerencsére sem a felhős ég, sem technikai problémák nem hátráltatták. Így készült az alább látható felvételsorozat. A távoli, szoros kettős kisbolygó természetesen nem felbontható a távcsővel, de a DART becsapódása utáni másodpercekben a rendszer jelentősen felfényesedik, azt követően pedig jól látható a táguló és lassan eloszló törmelékfelhő, amely a Dimorphos anyagából a világűrbe jutott.

Közel fél óra megfigyelései néhány másodpercbe sűrítve, a Réunion-szigeten fekvő obszervatóriumból készített felvételek sorozatán. (Forrás: Les Makes observatory, J. Berthier, F. Vachier / T. Santana-Ros / ESA NEOCC, D. Föhring, E. Petrescu, M. Micheli)

Időközben megérkeztek az DART-tal együtt utazott, de már szeptember 11-én önállósult olasz LICIAcube (Light Italian Cubesat for Imaging of Asteroid) CubeSat első képei is. Az összesnek a lesugárzása a Földre hónapokat vehet majd igénybe. A LICIAcube két kamerát, egy keskeny látómezejű, fekete-fehér képeket készítőt (LEIA) és egy széles látómezejű, színes kamerát (LUKE) vitt magával.

Az apró olasz CubeSat által készített közeli képek a DART és a Dimprphos ütközése után mutatják a kettős kisbolygórendszer kisebbik tagját övező törmelékfelhőt. A LICIAcube a becsapódás után 165 másodperccel mintegy 55 km távolságban haladt el a helyszíntől. (Képek: ASI / NASA)

Kapcsolódó cikkek:
Célba ért a DART
Célra tart a DART
DART start
DART: mégsem idén nyáron indul
Didymos és Dimorphos

Kapcsolódó linkek:
A DART becsapódása Réunion szigetéről megfigyelve (ESA)

Neked Ajánljuk