Jeleket küldött a NASA marshelikoptere – 24.hu

A NASA legújabb marsjárója, a Perseverance február 18-án landolt a Marson. A leszállóegységben utazott az Ingenuity nevű kísérleti robothelikopter is, amely nemrég maga is jeleket küldött – írja a Space.com. Úgy tűnik, a 2 kilogrammos drón a marsjáróhoz hasonlóan jól van.

Ha minden a tervek szerint halad, rövidesen az Ingenuity válik az első ember alkotta eszközzé, amely egy idegen égitesten repked.

Tim Canham, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa és a helikopter missziójának vezetője szerint a marsjáró és a drón is az elvárásoknak megfelelően működik. Szombaton a földi irányítás elkezdte feltölteni az Ingenuity akkumulátorait, hogy átvészelhesse a bolygó szélsőségesen fagyos éjszakáit.

Az Ingenuity egyelőre a Perseverance-re van csatlakoztatva, később 30 marsi nap áll majd rendelkezésre, hogy teszteljék. A repülés előtt a drónnak még több marsi éjszakát is túl kell élnie. A NASA szerint amennyiben az Ingenuitynek sikerül felemelkednie, illetve repülnie, azzal teljesíti is küldetése 90 százalékát. Ha a leszállás is sikeres lesz, és további teszteket is végrehajthatnak, a szakértők kifejezetten elégedettek lesznek.

Neked Ajánljuk