Ismét nagy a baj: tömegesen púposodnak a Samsung telefonok akkumulátorai – Index.hu

Egy brit tech youtuber, bizonyos Arun Maini (MrWhoseTheBoss) fedezte fel a napokban, hogy méretes telefongyűjteményének több készüléke is megkárosodott, miután azok akkumulátora teljesen felpuffadt.

A fiatal srác először az Anglián nemrégiben végigsöprő hőhullámnak tudta be a jelenséget, miután azonban más, teljesen más országokban élő youtuberekkel is egyeztetett, kiderült, hogy ők is hasonló dolgokat tapasztalnak a régebbi Samsung telefonok akkumulátorával kapcsolatban – így egy videót készített, hogy utánajárjon, mi állhat a háttérben.

Mint az Maini ismertetőjéből kiderül, a saját gyűjteményéből a Samsung Galaxy S6, Note 8 és S10 5G készülékek akkumulátorai puffadtak fel, és váltak ezzel kvázi önveszélyessé, más felhasználók azonban a Galaxy Fold2 és Galaxy S20 FE készülékeknél is hasonlókat tapasztaltak. Érdekesség, hogy a felsorolt készülékekben az akkumulátor csak akkor károsodott, ha a készülék nem volt aktív használatban, tehát – mint Maini esetében is – például egy vitrinben  vagy másnál esetleg egy fiókban pihentek.

Veszélyesebb, mint hinné

Az előbbi tény persze nem sokat javít a dél-koreai gyártó helyzetén, a korábban már hasonló probléma miatt teljesen visszahívott Galaxy Note 7-esek esetében ugyanis a készülékek legalább aktív használat közben gyulladtak fel, így a felhasználó azonnal értesülni tudott a problémáról – míg most a fiókok és szekrények mélyén magukra hagyott készülékek vannak „veszélyben”. A JerryRigEverything YouTube-csatorna vezetője (aki szintén tapasztalta saját készülékein a Samsung-akkumulátorok deformálódását), megpróbálta az egyiket kilyukasztani, hogy megnézze, felrobban-e a készülék, szerencséjére azonban semmi sem történt, mivel az akkumulátorban már nem volt töltés.

Ha telefonjának hátlapján furcsa deformálódást fedez fel, semmiképp se használja tovább a készüléket, és ami még fontosabb, áramforráshoz se csatlakoztassa! Az FKF tájékoztatása szerint az elektromos berendezések hulladékait semmiképp sem szabad települési hulladékként (a vegyes háztartási kukába) kidobni, hanem szelektíven kell gyűjteni, hogy azok újrahasznosításra, ártalmatlanításra kerülhessenek, megelőzve a környezeti károkozást.

Csoda, hogy csak ennyi hibásodik meg

Érdekesség, hogy az akkumulátorok egyik legfiatalabb változatát, a lítiumionos akkukat nem is mostanában kezdték el kifejleszteni, hanem jó 45 évvel ezelőtt. Eleinte fémes lítiumot tettek az akkumulátorokba, azonban ezek a legkisebb környezeti behatásra is hajlamosak voltak iszonyatosan gyorsan felforrósodni és felrobbanni. Ennek ellenére a kutatók hittek abban, hogy érdemes lehet fejleszteni, mert a számok azt mutatták, hogy a korábbi legjobb megoldáshoz, a nikkel-kadmiumos akkumulátorokhoz képest jóval nagyobb kapacitást és cellafeszültséget lehet elérni. A kutatások szép lassan eljutottak odáig, hogy nem lítium van az akkukban, hanem az anód és a katód között lévő elektrolitba teszik bele a lítiumionokat. Ez ugyan valamivel kisebb energiasűrűséget ad, de sokkal biztonságosabb és strapabíróbb akkut biztosít, a meghibásodás lehetősége azonban mindig fennáll.

Mint írtuk, a Samsung telefonok esetében nem ez az első ilyen eset, legutóbb 2016-ban volt tőlük hangos a sajtó, amikor a Galaxy Note 7-esek akkumulátorai kezdtek rakoncátlankodni. Akkor a rajt után körülbelül 35 jelentett eset alapján hívták vissza némi töketlenkedés után mind a 2,5 millió eladott készüléket, a vásárlók azonban nem feltétlenül akarták visszaadni azokat, így a dél-koreai gyártónak még radikálisabb döntéseket kellett hoznia. Kiadtak például egy olyan frissítést, amely 60 százalékban maximalizálta a Note 7-esek töltöttségét, egyrészt, hogy hátha úgy mindenki visszaviszi (és választ magának ingyen egy másik telefont), másrészt ha még ettől sem jön meg az esze, legalább csökkenjen a veszély.

A Samsung Galaxy Note 7-esek beszüntetését állítólag az hozta el, hogy a rosszul megtervezett akkumulátorban összeért, aminek nem lett volna szabad. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen veszély.

A lítiumionos akkumulátorok kevés hátránya közül az egyik az, hogy szükség van egy védőáramkörre, ami szabályozza mind a töltés, mind a töltöttség leadásának folyamatát, hogy ne sülhessen ki egyszerre túl sok energia. Ha ez a védőáramkör meghibásodik, az akkumulátort túl lehet tölteni vagy túl gyorsan lehet tölteni.

A védőáramkör lehet hibás gyárilag, de az is lehet, hogy például egy utángyártott töltővel egyszerűen mi magunk sütjük ki a védelmet. A baj az, hogy ez kívülről nem látszik, az akkumulátor látszólag ugyanúgy töltődik majd, mint korábban.

A Samsung a mostani hírekre egyelőre még nem adott ki közleményt, a közösségi oldalakon látható, egyre nagyobb felháborodást elnézve azonban erre már nem kell sokat várni – szerencséjükre ezúttal legalább nem az aktuális csúcskészülékek érintettek.

Neked Ajánljuk