Irány az Apophis aszteroida – meghosszabbította a NASA az OSIRIS-REx küldetést – Liner.hu

Az amerikai űrügynökség történelmet író űrszondája, a Bennu aszteroida feltérképezésében segédkező OSIRIS-REx az elkövetkező években az Apophist is meglátogathatja.

Miután az űrszonda 2018 decemberében megérkezett a Bennuhoz, több mint két éven keresztül az aszteroidán maradt, tanulmányozta a felületét, majd felszíni anyagokat felkavarva por- és kőzetmintákat gyűjtött.

Az egység 2021 májusában kezdte meg két és fél évig tartó visszatérését a Földre annak érdekében, hogy ezeket a mintákat átadja a geológus és fizikus szakembereknek.

2023 szeptemberében a Földhöz közeledve az űrszonda leereszti magáról a mintákat tartalmazó kapszulát, amely ezután belép a légkörbe, majd remélhetőleg biztonságos módon, egy ejtőernyő segítségével lezuhan a NASA Utah-i bázisán, ahol begyűjthetik az értékes tudományos kincseket.

Az eredeti tervek szerint az OSIRIS-REx ezután a Nap körül található, úgynevezett „temetőpályára” repült volna, ahol megsemmisülésre lett volna ítélve.

Nemrégiben azonban változott a helyzet, a NASA és az Arizonai Egyetem ugyanis bejelentette a misszió meghosszabbítását. Az OSIRIS-REx tartályában a jelek szerint még bőven maradt üzemanyag, így az új terv szerint miután leadja a hasznos terhet, egy másik aszteroidával, az Apophisszal találkozhat, méghozzá az ORISIS-APEX névre keresztelt küldetés keretében.

Az űrszonda 30 nappal a minta leadása után hajtja végre első manőverét az Apophis felé: amint megérkezik új célpontjához, az OSIRIS-APEX ugyanannyi ideig tartózkodhat az űrsziklán, mint ameddig a Bennun szunnyadt, vagyis 18 hónapon át vizsgálódhat.

Egyetlen különbség, hogy ezúttal nem vesznek mintát, ehelyett a porfelkavarási manőver célja a felszín alatti anyag feltárása lesz, ezáltal a tudósoknak lehetőségük nyílik az aszteroida összetételének részletes tanulmányozására.

Neked Ajánljuk