Így hallgathatja le a Google az otthoni beszélgetéseinket – Computerworld Online

A Google Asszisztens mindent rögzít, a Google alkalmazottai pedig belehallgatnak a felvételekbe.

A VRT NWS nevű belga csatorna feltárta, hogy a Google Asszisztens által összegyűjtött hangfelvételek révén érzékeny felhasználói adatok kerülhetnek illetéktelen kezekbe. Az anyag felhívja a figyelmet arra, hogy a mesterséges intelligencia (MI) asszisztensekkel végzett kommunikációnk nem is olyan bizalmas, mint eddig hittük.

A Google Asszisztense és okoseszközei minden velük folytatott kommunikációt rögzítenek és tárolnak – ez a Google szerződési feltételeiből egyértelműen kiderül. Ám az nem mindenki számára világos, hogy ezekbe az anyagokba a Google alkalmazottai bele is hallgathatnak.

Hirdetés

Ráadásul noha a hangfelvétel csak akkor kezdődhetne, ha kimondjuk az ébresztő üzenetet (például: “Okay Google”), az eszközök néha maguktól is elindítják a rögzítést.

Hirdetés

A VRT NWS-nek számos ilyen anyagba sikerült belehallgatnia, amely a felhasználó tudtán kívül készült, és bizalmas információkat is megörökített.

A Google tagadja, hogy lehallgatná felhasználóit, és azt állítja, a hangfelvételek átvizsgálására csak az Asszisztens nyelvi képességeinek erősítése érdekében van szükség.

Hirdetés

Neked Ajánljuk