Fent van ez az alkalmazás a telefonján? Ha nem vigyáz, az adatai bánhatják – hvg.hu

A Kaspersky szakértői több mint 250 olyan adathalász oldalt azonosítottak, amelyek célja a népszerű mobiljátékhoz, a PUBG Mobile-hoz tartozó fiókok és a kapcsolódó személyes adatok ellopása.

A fejlesztők gyakran kicsi, de mégis örvendetes kedvezményekkel, ajándékokkal viszonozzák, hogy a játékosok őket választják. A többjátékos PUBG Mobile éppen most kezdte meg új szezonját a szintén népszerű Metro: Exodus nevű játékból átemelt elemekkel, szörnyekkel és gépekkel.

A lehetőségre természetesen a csalók is ráugrottak.

A kiberbiztonsággal foglalkozó Kaspersky nem kevesebb mint 260 olyan adathalász oldalt azonosított, amely felkínálja a játékosoknak a lehetőséget, hogy megnyerjék a játék új elemeit. A nyeremény megszerzéséhez a felhasználóknak el kell küldeniük a játékhoz tartozó felhasználó fiókjukat Twitter- vagy Facebook-profiljukon keresztül. Miután a belépés sikertelennek minősül, a felhasználókat további információk megadására kérik, beleértve a játékban használt becenevüket, telefonszámukat és egyéb személyes adataikat. A Kaspersky szerint ennek eredményeként a csalók nemcsak a közösségi média fiókokat gyűjthetik be, hanem más, személyes adatokat is.

Mindezt azért, hogy a játékosoktól ellopott felhasználói fiókokat eladják.

“A támadók nagyon felkészülten várták az új játékidény kezdetét. Az oldalak, amiket azonosítottunk, olyan meggyőző módon voltak megtervezve a dizájnt és a felületet illetően, hogy nagyon ismerősnek tűntek a játékosok számára” – mondta Tatjana Serbakova, a vállalat biztonsági szakértője.

Ahhoz, hogy elkerülje, hogy ilyen csalás áldozatává váljon, a Kaspersky a következőket javasolja: egyrészt ne vegyen részt semmilyen sorsoláson, amit nem a játék hivatalos oldalán talál; fontos, hogy mindig ellenőrizzük az információkat, tájékozódjunk a hivatalos forrásból. Érdemes tudni azt is, hogy az álcázott oldalak nagyon meggyőzők lehetnek – ha nem nézzük meg alaposan, nem biztos, hogy felismerjük a megtévesztést. Emellett használjunk olyan megbízható biztonsági megoldást, amely megakadályozza, hogy adathalász oldalakra jussunk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk