Egy üstökös tart a Föld felé, olyan fényes, hogy szabad szemmel is látható – Híradó

Idén januárban Gregory J. Leonard csillagász egy különleges üstökösre figyelt fel, amelyet C/2021 A1 (Leonardnak) neveztek el. A kométa a számítások alapján várhatóan december 12-e környékén szorosan megközelíti a Földet, addigra pedig a fényessége olyan szintet érhet el, hogy már szabad szemmel is követhetjük, ha elég tiszta lesz az ég.

Az üstökös nagyjából 70 ezer évvel ezelőtt járt utoljára a Naprendszer belső térségeiben, ezért az érkezése mindenképp különleges eseménynek számít – írta a BBC Sky at Night Magazine. Ha minden körülmény megfelelő lesz a megfigyelésre, akkor egy szép, kecses csóvát lehet majd látni az égbolton, amely valószínűleg az érkezést követő napokban is kitart majd.

A közelmúltban készült felvételeken már szinte a legfejlettebb alakjában tárul elénk az objektum.

José J. Chambo üstökösvadász aktívan tanulmányozza a távoli érkezőt, és úgy véli, hogy a fényerőssége határozottan növekszik, ezért decemberben egy korántsem mindennapi látvány előlegezhető meg.

Az üstökös külseje az utóbbi két hétben látványosan megváltozott fényessége 10 magnitúdóra nőtt, amely már jóval túl van a minimális láthatóság küszöbértékén. A magja körül keletkező ködszerű gázfelhő, a kóma szögmérete is megnőtt, miután egy erős, intenzív zöld színű külső glória alakult ki körülötte. Minden jel arra utal, hogy egy továbbra is szokatlanul aktív kométáról van szó” – tájékoztatott Chambo.

December közepéhez közeledve az üstökös fényessége folyamatosan erősödik, először távcsővel, majd később már szabad szemmel is látható lesz. Az alkonyi ég világosságában viszont nehéz lesz megfigyelni, ehhez tökéletes rálátás kell a horizontra, és tiszta ég.

December első felében még a hajnali keleti égen is láthatjuk, ám ekkor már megjelenik az alkonyi égen is, utána pedig szép lassan áttér a déli féltekére. Az üstökös aktuális helyzete a The Sky Live oldalon követhető.

A címlapfotón a C/2021 A1 (Leonard) üstökös (Forrás: Twitter)

Érdekes lehet számodra:

Neked Ajánljuk