Egy kék bálna méretű aszteroida húz el a Föld mellett a napokban – Hamu És Gyémánt

A NASA szerint egy aszteroida – amely akár háromszor nagyobb, mint egy kék bálna hétfőn (június 6-án) több mint 26 000 km/órás sebességgel fog elszáguldani a Föld mellett.


A 2021 GT2 névre keresztelt aszteroida az előrejelzések szerint több 3,5 millió kilométerrel, vagyis nagyjából a Föld és a Hold közötti átlagos távolság tízszeresével fogja elkerülni a bolygónkat.

A csillagászok tavaly észlelték először az űrsziklát, és méretét 37 és 83 méter közöttire becsülték. Bár ez elég nagynak hangzik – körülbelül ugyanakkora, illetve háromszor akkora, mint egy kék bálna –, mégsem elég nagy ahhoz, hogy potenciális veszélyforrásnak tekintsék a Földre nézve.

A 2021 GT2 egy Aten-osztályú aszteroida, ami azt jelenti, hogy a Földnél közelebb kering a Nap körül (ebben az esetben 342 naponta egyszer), és a pályája keresztezi a bolygónk pályáját. A csillagászok több mint 1800 ilyen aszteroidáról tudnak – közülük sokan potenciálisan veszélyesnek számítanak.

Az aszteroidát földközeli objektumnak tekintik, ez a kifejezés azokra az aszteroidákra és üstökösökre vonatkozik, amelyek a Naphoz képest 1,3 csillagászati egységen belül keringenek. (Egy csillagászati egység a Föld és a Nap közötti távolság, azaz körülbelül 149,6 millió km).

A NASA több tízezer ilyen objektumot figyel, és mindegyikük pályáját előre jelzi. Jelenleg a csillagászok szerint egyetlen földközeli objektum sem jelent veszélyt a Földre.

Neked Ajánljuk