Egy 2016-os cím is befért a júniusi játékeladási listára az Egyesült Államokban, a PS5 pedig sok pénzt hozott, mégsem lett első – IGN Hungary

Nyaranta nem meglepő, ha uborkaszezon van játékfronton, főleg így, júliusban, miután lezajlottak a nagy júniusi show-k. Ezért az sem meglepő, hogy a tengerentúlon a játékeladási listán júniusban feltűnt a 2016-ban megjelent nagy Blizzard-akciójáték, az Overwatch, ami bekerült a top 20-ba, sőt a top 10-be, és megint jól fogyott a PlayStation 5 is.

A jelentést szokás szerint az NPD elemzője, Mat Piscatella tette közzé Twitteren. Az előző évi statisztikákhoz képest ismét visszaesés (11%) volt tapasztalható általában a videójátékokhoz köthető eladások terén. Növekedés egy területen figyelhető meg: előfizetéses tartalmakra igen sokat költöttek a felhasználók a tengerentúlon. A hardverpiacon a PlayStation 5 volt a nyerő dollárban mért eladások szempontjából mind júniusban, mind az év első felében, valamint jelentősen megugrott az érdeklődés a PS5 iránt 2021 júniusához képest. Ugyanakkor a Nintendo Switchet még mindig nem tudta legyőzni a Sony konzolja értékesített példányok tekintetében: a Nintendo gépe fogyott a legjobban az előző hónapban és 2022 első felében egyaránt.

 

A teljes játékeladási listát, a top 20-at az Elden Ring vezette júniusban, ami szép teljesítmény, hiszen májusban is a FromSoftware Souls-játéka volt a nyerő, szóval úgy tűnik, az uborkaszezonban kirobbanthatatlan a februárban megjelent akció-RPG. Az Elden Ring ráadásul minden idők (dollárban mért) 10 legkelendőbb AAA-játéka közé került ez által az USA-ban. Az Overwatch teljesítménye is szép, mert 2019 októberében szerepelt utoljára a top 20-ban, ráadásul idén júniusban 5. lett. Ez nyilvánvalóan az Overwatch 2 körüli bejelentéseknek, illetve a bétatesztjének is köszönhető. A Final Fantasy VII Remake-je is nagyot ugrott: 9. lett, holott májusban még 159. volt az eladási listán, utoljára pedig 2020 májusában volt a top 20-ban, akkoriban jelent meg ugyanis. Ez is betudható annak, hogy a játék az eredetije, az 1997-es FFVII 25. évfordulója alkalmából ismét a figyelem centrumába került.

Júniusi játékeladások az USA-ban (Forrás: Mat Piscatella // NPD)

Mobilfronton is lassulás volt tapasztalható eladások, illetve vásárlói költekezés terén (10,7%-os csökkenés az előző évi adathoz képest), de a Diablo Immortal mentette a mundér becsületét, ami a 10 legjobb bevételt produkáló cím közé került be az USA-ban mindkét nagy mobilplatformon. Az Immortal mellett a következő alkotások szerepeltek a júniusi toplistában: Candy Crush Saga, Roblox, Pokémon GO, Coin Master, Evony: The King’s Return, Royal Match, Bingo Blitz, State of Survival: Zombie War, Clash of Clans.

Az xboxos, playstationös és nintendós top 10-eket alább tekinthetitek meg.

Júniusi játékeladások az USA-ban (Forrás: Mat Piscatella // NPD)
Júniusi játékeladások az USA-ban (Forrás: Mat Piscatella // NPD)
Júniusi játékeladások az USA-ban (Forrás: Mat Piscatella // NPD)
Neked Ajánljuk