Bejelentették az iPhone 13-at, de jött új iPad Mini és óra is – Origo

Cikkünk frissül…

Ahogy az lenni szokott, Tim Cook, az Apple vezérigazgatója elsőként dicsekedett a vállalat eredményeivel, ahol leginkább az Apple TV+ került az előtérbe. Ez nem véletlen, az Apple-nek ugyanis egyre fontosabbak lesznek a szolgáltatások, ahogy az vásárlók egyre ritkábban vesznek új okostelefont. A fő cél tehát az, hogy a különböző előfizetéseken keresztül magukhoz kössék az embereket, az Apple TV+ pedig egy csomó saját sorozattal és filmmel készült és készül.

Ezt követően pedig meglepő módon nem az iPhone, hanem az iPad felé terelődött a szó, ami az Apple szerint egyre népszerűbb és egyre több módon használható. Ennek része, hogy már jó ideje vannak mindenféle kiegészítők, billentyűzet, extra akksi, és persze a rengeteg alkalmazás, ami rendelkezésre áll, így lassan már kiváltja a számítógépeket.

Ennek örömére pedig be is jelentették az új iPadet.

Ott van benne az új A13-as központi processzor, ami persze minden tekintetben erősebb a korábbi verzióknál, és minden konkurensnél. Ez nyilván majd a tesztek alapján kiderül, de ebben az Apple eddig sem hazudott soha, mindig bitang erős gépeket csináltak.

Forrás: Origo

Ezen kívül az új iPad az ígéretek szerint sokkal jobb fotózási képességekkel érkezik, és nem csak a hátlapon, hanem elöl is, ahová egy új széleslátószögű kamera került. Ez sokkal több embert képes követni, és maga a rendszer is képes bizonyos mértékig követni az embereket, így mindenképpen nagyon kényelmes lesz a családdal és a kollégákkal való kapcsolattartásra.

Az új iPadOS rendszer továbbra is biztosítja a rengeteg elérhető alkalmazást, valamint támogatja az eddigi érintéses tollokat, meg persze ott lesznek hozzá a kiegészítők, így valóban nagyon jó alternatívát kínálnak a felhasználók többségének. 

De talán ennél is fontosabb, hogy érkezik az új iPad Mini

Ez a korábbi pletykáknak megfelelően minden korábbinál vékonyabb kávákkal van felszerelve, így a 8,3 hüvelykes képernyője ellenére sem nagyon növekedett a mérete. Ráadásul továbbra is elérhető az ujjlenyomat-olvasás, annak ellenére, hogy lekerült az előlapról a Home gomb, ezt ugyanis beépítették a felül található bekapcsoló gombba.

Forrás: Origo

 Hardveresen persze is ott lesz a csúcson, így semmi gondja nem lesz a játékok futtatásával, és a mesterséges intelligenciát igénylő alkalmazásokkal. Sokaknak fontos lesz az is, hogy most már USB-C csatlakozással látták el az eszközt, így rengeteg holmival kompatibilis, ami ezen keresztül tud csatlakozni.

A hátsó és az első kamerákat is felújították, így a főkamera most már szinte mindenre képes, amire az iPhone is, így a 4K-s felvételre, a TrueTone HDR-re, a szelfikamera pedig a fentebb említett iPad képességeit örökölte meg.  Ezen kívül persze támogatja majd az 5G-t, így alapvetően tényleg egy teljesértékű eszközről beszélhetünk.

Az Apple Watch eddig is nagyon sokat javított az emberek életminőségén Tim Cook szerint, így ezt szeretnék tovább vinni. Érkezik tehát a 7-es sorozat.

Idén főleg a bicikliseknek szeretnének kedvezni, így nem csak jobban felismeri az ilyen jellegű felhasználást, de figyelembe veszi az elektromos bicikliket és még azt is tudna fogja, ha leesünk a kerékpárról.

A kávák itt is vékonyabbak lettek, így a képernyő mérete még nagyobb, ami persze nagyon fontos egy ilyen kis eszköznél. A külső kerekebb, kifinomultabb lett, a kijelző pedig minden körülmény között világosabb lesz, ami mellé a gombok és a kezelőfelület is átalakult, hogy jobban illeszkednek az új kialakításhoz.

Forrás: Origo

Sokat csiszoltak a strapabíróságon is, így még keményebb a kijelző, továbbra is bírja a vizet, azonban minden korábbinál jobban állja a kihívást a homok ellen, és az akksija is tovább tart ki.

Sokáig tartott, de Tim Cook aztán csak eljutt addig, hogy bejelentse az új iPhone-okat.

Az iPhone 13-as kívülről nem igazán változott, de legalább több új színben érhető el, és a hátulján kicsit más helyen vannak a kamerák. Azonban az Apple szerint a processzor terén némi lemaradásban voltak, amit most az A15 Bionic segítségével próbálnak bepótolni. Mag a chip tényleg elképesztő: 6 maggal érkezik, 15 milliárd tranzisztort zsúfoltak bele, még jobb a mesterséges intelligenciás feldolgozó képessége. Az ígéretek szerint az új erőforrást egy rakás különböző alkalmazás ki fogja használni, amikben alapvetően semmi újdonság nincs, de az Apple azért megpróbálja így eladni.

Forrás: Origo

Az iPhone 13 és a Mini hátuljára ugyebár két kamera kerül, amik közül a 12 megapixeles főkamera az eddigi legnagyobb, amit az Apple valaha telefonba tett, így még több fényt tud befogadni és még szebbek lesznek a színek. Emellé pedig egy szintén tovább csiszolt ultraszéles kamera társul, és a vállalat minden területen tovább csiszolta a videófelvételes képességeket is, így az új cinematic mode-nak köszönhetően kis túlzással már egy profi filmes kamerának is elmegy az egész. 

Az Apple sokat csiszolt az 5G-s antennákon is, így még több helyen és még jobb minőségű vétel várható. Ezen kívül persze még jobb lesz az akksi idő, még fényesebb a képernyő, és a szokásos apróságok, amikkel évről évre találkozhatunk, de azért összességében itt semmi különösebb előrelépés nem történt.

De az a Pro modelleknél bekövetkezett az, amire számítani lehetett, így tehát megjött a 120Hz-es képfrissítés.

Ezt ráadásul adaptív módon valósította meg az Apple, ahogy azt láttuk az androidos konkurenciától korábban, így tehát a képfrissítés valójában a felhasználási körülmények függvényében változik. Ezen kívül pedig a kamerák is kaptak egy elég alapos frissítést:

  • minden modul a korábbiaknál nagyobb szenzorokkal érkezik,
  • az ultraszéles kamera kapott autofókuszt a közeli makrókhoz, így ezeket hihetetlen minőségben lehet elkészíteni,
  • minden kamera rendelkezik már éjszakai móddal,
  • és teljesen integrálták a rendszerbe a HDR-t, ami így a korábbiaknál sokkal jobb minőséget garantál.

Az iPhone eddig is kimelkedő volt a videózásban, de ez most még fontosabbá vált, így itt is megjelenik a fentebb már említett cinematic mód, ami bonyolult számítások segítségével valós időben figyel oda a mélységélességre, és bekerült a hardveres gyorsítás is az utólag szerkesztésre szánt ProRes-formátum esetében.

Forrás: Origo

Persze, az akksi itt is tovább bírja majd, és érkezik egy 1 terabájtos modell a paletta csúcsára, de összességében a hatalmas újdonságok elmaradtak, valószínűleg a legtöbb dolgot frissítések útján a korábbi modellek is megkapják majd. Az viszont örömteli előrelépés, hogy a kamerás képességek tekintetében a Pro és a Pro Max modell esetében végre nem lesz különbség.

Neked Ajánljuk