Bámulatos felvételt készített a James Webb űrteleszkóp – Vezess

Csillagok ezreinek ragyogása világítja meg a képet, amelyen az óriási barna és narancsszínű oszlopok állnak a világűr végtelenjében. Az egyes oszlopok végén látható, lávára emlékeztető intenzív vörös övezetek az oszlopok belsejében születő, mindössze néhány százezer éves csillagokra utalnak – írta közleményében a NASA.

A Teremtés koronái 6500 fényévre találhatók a Földtől, a Tejútrendszerben. A gáz- és poroszlopok a Hubble űrteleszkópnak köszönhetik a hírnevüket, amely 1995-ben, majd 2014-ben készített felvételt róluk.

A nem egészen egy éve a világűrbe indított James Webb-teleszkóp azonban infravörös kamerái segítségével képes áttörni az oszlopok homályos részén, és számos születőben lévő csillagot láttatni, amelyek ragyogó vörös gömbök képében jelennek meg a felvételen.

Bámulatos felvételt készített a James Webb űrteleszkóp 1

forrás: NASA, ESA, CSA, STScI; Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI)

A mintegy nyolc fényévnyi területet feltérképező felvételt a teleszkóp NIRCam nevű, az emberi szem számára láthatatlan hullámhosszon alapuló, közeli infravörös spektroszkópiás berendezés segítségével készítette.

A NASA szerint az új felvétel segítséget nyújt a tudósoknak, hogy felülvizsgálják a csillagok alakulásával kapcsolatos modelljeiket, pontosabban meg tudják állapítani az újonnan született csillagok számát, valamint a térségben lévő gáz és por mennyiségét.

A James Webb, amelynek az első színes felvételeit júliusban tették közzé, a Földtől 1,5 millió kilométerre végez megfigyeléseket. A tízmilliárd dollár értékű berendezés egyik fő feladata a csillagok életciklusának a tanulmányozása. Egy másik fontos kutatási célja a Naprendszeren kívüli bolygók, az úgynevezett exobolygók tanulmányozása.

Neked Ajánljuk