Az örök darab: a farmer. Mutatjuk az idei ősz legtrendibb példányait! – Éva magazin

Mindenkinek van a szekrényében és szinte már alapdarabnak számít – mégis nagyon keveset tudunk ennek a ruhadarabnak az eredetéről.

A farmer az 1800-as évek végétől van velünk. Az alapanyaga pamut, amit indigóval színeztek. A farmer nemcsak azért „örök”, mert a divattervezők mindig meglátják benne a lehetőséget és mert nem létezik olyan évszak vagy szezon, amikor ne lehetne ezt az igazi jolly joker ruhadarabot viselni. A farmer azért is örök, mert az anyaga valóban tartós.

Az eredeti farmernadrágot Jacob Davis szabó és Levi Strauss üzlettulajdonos munkaruhaként bányászoknak és aranyásóknak tervezte. A legfőbb szempont akkor az volt, hogy minél strapabíróbb és minél tartósabb legyen. Elég hamar – közel 50 év alatt – a farmer köré igazi kultusz épült, amiben nagy szerepe volt a hollywoodi filmeknek és annak, hogy sok divatlap – köztük az amerikai Vouge is – címlapjára tette. Ekkor már nem munkaruhaként tekintettek rá, hanem mint egy olyan alapdarabra, amelynek minden nő, férfi és gyerek gardróbjában ott a helye. Mert divatos és menő.

Ezek után a farmert semmi sem állíthatta meg diadalútján, hatalmas világhírnévre tett szert. Mindenhol szívesen viselték, Ázsiától Amerikáig. Sok szubkultúra egyenesen kikövetelte magának és a 80-as években Európában a keleti blokk országaiban még státuszszimbólum is volt.

Ma már mindenkinek megtalálható a ruhatárában a farmer, nem is egy. Szeretjük, mert nagyon változatosan viselhető: elegánsan, sportosan, lazán vagy nőiesen. És nagyon jól kombinálható más ruhadarabokkal. Semmi sem öltöztet úgy, mint egy jó szabású farmer egy hozzá illő blúzzal, pólóval vagy éppen zakóval. Neked hány darab lapul a szekrényedben?

Mutatjuk neked, melyek 2022 legtrendibb fazonjai, amelyek egyben a mi kedvenceink is!

Neked Ajánljuk