Armageddon a valóságban: nem hiába ütközött aszteroidába a NASA űrszondája – PC World Online

Az eset hetekkel ezelőtt történt, de az ügynökség csak most hozta nyilvánosságra, hogy pontosan milyen eredményt is értek el.

Szeptember végén élőben izgulhattuk végig, ahogy a NASA űrszondája egy évvel a fellövése után megsemmisül. Na persze nem egy baleset áldozata lett az eszköz: az űrszondát szándékosan vezették bele a Földtől mintegy 11 millió kilométerre lévő Dimorphos nevű aszterodiába egy teszt részeként, melyben azt vizsgálták, képesek lennének-e szükség esetén egy, a Föld felé tartó aszteroidát eltéríteni ilyen módon.

A John Hopkins egyetemmel közel 10 éven át előkészített projekt mintegy 325 millió dollárba fájt, a jó hír azonban, hogy a  DART (Double Asteroid Redirection Test) program sikerre járt.

A kutatók már azt is pozitív eredménynek könyvelték volna el, ha 73 másodperccel sikerül lerövidíteni az aszteroida pályáját, ehhez képest a becsapódás mintegy 32 perccel módosította azt.

Az esetről egyébként a Google sajátos módon emlékezik meg. Elég csak beírnunk a keresőbe, hogy “NASA DART”, és már kapjuk is a mókás animációt. Hogy pontosan milyet, azt nem lőjük le, legyen mindenkinek meglepetés.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Neked Ajánljuk