A telefon, ami akkor sem jön zavarba, ha 180 centiről acélra ejtjük – hvg.hu

A Caterpillar név hallatán a legtöbbünk agyán valamilyen több tonnás munkagép vagy esetleg valamilyen munkavédelmi termék villan át. Az amerikai gyártó hét éve azonban már a mobiltelefon-piacon is képviselteti magát, a cég Cat márkajelzéssel ellátott termékeit a Bullitt Grouppal gyártja.

A Cat termékkínálatában régivágású nyomógombos mobilok éppúgy megtalálhatók, mint modernebb okostelefonok, és ezek közös vonása a strapabíró kivitel. Ezúttal a vállalat idei csúcsmodelljét, az S62 Prót fogjuk vallatóra.

©

Fitogtató

Vélhetően a mellékelt fotókról is azonnal átjön, hogy

egy ilyen telefonnal nem plázákban, sokkal inkább bányákban vagy ipari környezetben lehet felvágni.

A Cat S62 Pro jelentősen vastagabb, mint egy normál okostelefon, oldalát süllyesztett csavarfejek ékesítik, az érdesített hátlapja pedig garanciát jelent arra, hogy még véletlenül se csússzon ki a kezünkből.

A két éve kijött elődhöz, a Cat S61-hez képest 2 grammot sikerült faragni a tömegen, ami viszont még így is 248 gramm. Az alumínium vázas újdonság előlapját Gorilla Glass 6 üvegréteg védi, a hátlap műanyagból készült.

Az IP69-es besorolás és a MIL-STD-810H katonai szabványnak történő megfeleltetés sokkal több egyszerű marketingnél, jelen esetben egy igazi strapamobilhoz van szerencsénk, ami minden további nélkül elviseli a vízbemerítést, a poros-saras környezetben történő használatot, és akkor sem jön zavarba, ha 1,8 méter magasról acél felületre zuhan.

©

Bal oldalon egy kis kihajtható ajtóra lehetünk figyelmesek, melynek védelmét élvezi az egy SIM-et és egy microSD memóriakártyát, vagy két SIM-et felvonultató, kipöckölhető tálca. Ugyanezen oldalon kapott helyet az érdesített felületű programozható gomb, mely annak függvényében mást-mást csinál, hogy egyszer, vagy kétszer nyomjuk meg.

Az ellentétes oldalon landolt a hangerőállító gombpár, melynek tagjait látatlanban sem lehet összekeverni az érdesített felületű bekapcsológombbal. Mikrofonból felülre és alulra is került egy-egy példány, a kihangosításhoz használt hangszóró alul, az USB-C csatlakozó társaságát élvezi.

Furcsa módon ez utóbbi nem kapott extra védelmet, ami nem is annyira a vízállóság miatt lenne fontos, hanem inkább amiatt, hogy a por és a sár ne hatoljon be a csatlakozó belsejébe.

©

Nőtt is, meg nem is

Tartalomfogyasztás fronton komoly előrelépés, hogy a kijelző 12,5 százalékkal nagyobb felületű lett. Ráadásul mindezt úgy sikerült elérni, hogy maga a telefon minden irányban kicsit összement, amiből egyenesen következik, hogy a gyártó a kávák elvékonyításával ért révbe. Ez egyrészt örvendetes, másrészt viszont nem biztos, hogy minden vásárlójelölt örülni fog a kijelző alatti hagyományos nyomógombok száműzésének.

A 2160×1080 pixeles felbontás és az 5,7 colos képátló társítása remek képminőséget eredményez, a 424 ppi-s pixelsűrűségnek köszönhetően még közelről sem látni az egyes képpontokat. Az IPS LCD technológiát nem annyira a nagy kontraszt, hanem inkább a korrekt fényerő miatt szerethetjük meg az S62 Próban, összességében véve a kijelzőt nem sok kritika érheti.

©

Az értesítő LED ma már olyan ritka, mint a fehér holló, de ennek a telefonnak a kijelzője felett ilyen is található. No és persze a frontkamera sem hiányozhat innen, melynek segítségével 8 megapixeles önarcképek készíthetők. Sem ez a kamera, sem a hátoldali 12 megapixeles társa nem a kiváló képminőségéről híres, de például munkakörnyezetben történő fotózásra tökéletesen megfelelnek. És az elődhöz hasonlóan a 4K videófelvevő sem hiányzik a multimédiás repertoárból.

Az akkumulátor kapacitása 4500-ról 4000 mAh-ra olvadt, vagyis egyre messzebb kerülünk a 3 éve debütált S41 5000 mAh-s értékétől. Szerencsére a fogyasztás elmarad a csúcsmobilok szintjétől, így a 1,5 napos használati idő a kisebb telep ellenére is benne van a pakliban, a 18 W-os töltővel valamivel kevesebb, mint 2 óráig tart egy teljes töltés. A vezeték nélküli tölthetőségről sajnos le kell mondanunk.

©

Munkaeszköz

2016-ban a Cat S60 volt a világ első hőkamerás mobilja és ez a feature az S61-ből és az S62 Próból sem hiányzik. Jelen tesztalanyunkban konkrétan egy Flir Lepton 3.5-ös egység lapul, mely az elődjénél négyszer nagyobb, 160×120 pixeles felbontással rendelkezik.

A -20 és +400 Celsius fokos tartományban használható hőkamera képét igény szerint össze lehet mosni a normál kamera képével, ami szakértő kezekben nemcsak hasznos, hanem igen látványos eredménnyel szolgál. A maximum 30 méteres távolságból használható technika részletes hőtérképpel szolgál, és a szoftver egyetlen gombnyomásra olyan PDF-jelentést képes generálni, mely a normál és hőkamerás fotón kívül minden egyéb fontos információt tartalmaz.

©

A hőkamerával ezenkívül videózni is lehet, sőt, élő YouTube-közvetítést, illetve timelapse felvételt is készíthetünk a segítségével. Komoly technikáról van szó, amit nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, főleg annak ismeretében, hogy hasonló tudású külső hőkamerát 150-200 ezer forinton árul a Flir.

Az S61 nagy újdonságai közé tartozott a lézeres távolságmérő, illetve a légszennyezettség-mérő, melyek azonban nem élték túl a generációváltást. Erre költségcsökkentés miatt kerülhetett sor, vagy pedig pusztán azért, mert a vásárlók egyszerűen nem igénylik ezeket a funkciókat.

©

Lehetne fürgébb

Szeptember közepén Android 10 operációs rendszerrel teszteltük az S62 Prót, de a gyártó ígéretet tett arra, hogy amint lehet, ki fogja adni az Anrdoid 11-es frissítést. A felhasználói felület a Cattől megszokott módon nagyon puritán, szinte semmilyen extra funkciót nem kapunk, cserébe viszont gyorsan átlátható és könnyen kezelhető a rendszer.

©

A Snapdragon 630-as chipset helyét a 660-as modell vette át, ami jelentős előrelépést jelent, azonban még így is egy már 3 éves múltra visszatekintő hardverhez van szerencsénk. A működési sebességgel nincsenek gondok, és egy ilyen telefontól nem is azt várjuk, hogy a legújabb, legszebb játékokat zökkenőmentesen futtassa, viszont az időtállóság jegyében illett volna gondoskodni ennél valamivel modernebb mozgatórugóról.

A RAM kapacitása 4-ről 6 GB-ra nőtt, a belsőmemória 64 helyett 128 GB-os, ezenkívül pedig a 4G mobilnet, az ac szabványú wifi, a Bluetooth 5.0, az NFC, illetve a sztereó FM-rádió mellett sem mehetünk el szó nélkül. Nem feltétlenül létfontosságú, de egyeseknek hiányozhat a 3,5 milliméteres dugalj, illetve az infravörös port.

©

Konklúzió

+ : strapabíró kivitel, profi hőkamera, csökkentett méret és tömeg.

: elavult chipset, fedetlen USB-port, kimaradt néhány korábbi funkció.

Amikor a Cat S60 kijött, egyszerűen nem volt riválisa, hiszen nem létezett még egy olyan mobil, melyben lett volna hőkamera. Mára e tekintetben már változott a helyzet, azonban 2020-ban csak a Cat S62 Próban található meg a Flir legújabb hőkamerája. Vagyis a Cat pont azon a területen erősített leginkább, ami eddig is az erősségének számított.

Hasznos fejlesztés a nagyobb kijelző, de egyeseknek hiányozhatnak a fizikai nyomógombok, vagy akár a távolságmérő és a légszenzor. Cserébe legalább az ár barátságosabban alakul, mint korábban. Míg két éve 310 ezer forintos áron nyitott az S61, addig az S62 Pro listaára most 240 ezer forint magasságában alakul.

Versenyképes alternatívának számít az Ulefone Armor 9, melyben ugyan még eggyel korábbi hőkamera található, cserébe viszont nagyobb kijelzőt és akkumulátort, több memóriát és alacsonyabb árat kapunk.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Neked Ajánljuk