A NASA űrszondája a Föld közelébe lendül – Androbit techmagazinCNN

Ezen a vasárnapon a Lucy nevű űrhajó lesz az égen – csak gyémántok nélkül.

A NASA Lucy űrszondája Megkerüli a Földet, és néhány száz mérföldön belül lesz tőlünk a távoli Jupiter trójai aszteroidák felé vezető úton.

Az űrszonda vasárnap reggel 220 mérföldes magasságban halad el a Föld felszíne felett. A NASA sajtóközleménye szerint.

A NASA szerint néhány szerencsés megfigyelő képes lesz felfedezni Lucyt a Földről.

Az aszteroidáról kilökődő űrszonda Nyugat-Ausztráliából körülbelül 6 óra 55 perckor lesz látható. De néhány perc múlva eltűnik a látómezőből. EDT délelőtt 7:26-kor láthatónak kell lennie az Egyesült Államok nyugati részén – feltételezve, hogy tiszta az ég, és az égbolt szerelmeseinek megfelelő távcső van.

Ahhoz, hogy a Föld közelébe kerüljön, az űrszondának egy műholdakkal és törmelékkel sűrű területen kell navigálnia. A NASA speciális intézkedéseket vezet be, hogy megakadályozza, hogy Lucy bármibe is belenyúljon a repülése során.

„A Lucy csapat két különböző manővert készített elő” – mondta Coralee Adam, a KinetX Aerospace navigációs csapatának helyettes vezetője, Lucy. „Ha a csapat azt észleli, hogy Lucy egy műholddal vagy törmelékdarabbal ütközik, akkor – 12 órával a Föld legközelebbi megközelítése előtt – az űrszonda megteszi a fentiek egyikét, és a legközelebbi megközelítési időt vagy két darabbal, vagy négy másodperc.

“Ez egy kis korrekció, de elég ahhoz, hogy elkerülje a potenciálisan katasztrofális ütközést.”

Lucy 12 éves küldetése 2021 októberében kezdődött. A küldetés célja a Jupiter körül keringő trójai aszteroidarajok felfedezése. Korábban soha nem figyeltek meg közvetlenül aszteroidákat; A fenti képen Lucy egy aszteroidához közeledő illusztrációja látható. De ha minden a tervek szerint halad, Lucy elkészíti az első nagy felbontású képeket az aszteroidákról.

Az űrszonda összesen háromszor lendül majd közel a Földhöz küldetése során. A Föld körüli pályára kerülése segít Lucynak megadni azt a lökést, amelyre szüksége van, hogy folytassa útját.

“Amikor utoljára láttuk az űrszondát, az a floridai rakománygalériára korlátozódott” – mondta Hal Levison, a Colorado állambeli Boulderben található Southwest Research Institute Lucy vezető kutatója, utalva a kilövéseknél használt védő orrkúpra. „Izgalmas, hogy itt állhatunk Coloradóban, és újra láthatjuk az űrhajót.

– És ezúttal Lucy a mennyben lesz.

Neked Ajánljuk