A NASA megtette az első lépést a Holdra visszavezető úton – IT café

“a Nasa végre megtalálta a tökeit”

Hát nem nagyon.
Az SLS valójában nem egy NASA projekt (olyan értelemben, hogy nem a NASA-tól jött az igény), hanem az USA Kongresszusának pénzleosztó alibi programja.

Az egész SLS koncepció financiálisan fenntarthatatlan.
Egy SLS út alsó hangon 2 milliárd dollárba kerül, az n+1 alvállalkozó között szétszórt gyártás és fejlesztés pedig garantálja a folyamatos csúszásokat és költség túllépéseket.
Elég csak abba belegondolni, hogy a következő SLS indítás legjobb esetben is csak két év múlva lesz.
Tehát van a NASA-nak egy hordozórakétája, amiből jó ha egy évben egyet tudnak finanszírozni. És ezzel akarnak állandó jelenlétet biztosítani a Holdon.
Úgy, hogy közben a leszálló egység a Starship lesz (tehát a sikeres Artemis küldetésekhez eleve szükség lesz a Starshipre is), amiből a tervek szerint egy felbocsátás tízmilliós nagyságrend, de ha a SpaceX újrahasznosításos tervei teljesen csődöt mondanak, akkor sem lép túl a százmilliós kereten egy eldobható Starship + Superheavy booster.

A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a NASA még végigcsinálja az Artemis2-t, aztán kukázzák az egész SLS-Orion párost.
A Hold missziókat pedig Crew Dragon (vagy Starliner) + Starship kombóval fogják végigtolni a jelenlegi ár töredékéből.
A linkelt Ars Technica cikkben elég jól kitárgyalják az okokat:
A Starship egy tankkal képes lesz LEO-ról eljutni a Holdra, leszállni, majd visszatérni LEO-ra, tehát valójában semmi értelme csillagászati összegekért eljuttatni az űrhajósokat a Holdig, ha LEO-n is át tudnak szállni a leszálló egységbe. Ugyanakkor a Starship még jó ideig nem lesz human-rated, azaz a légkörbe bezuhanós “suicide-burn” landolást még sokáig nem fogják emberekkel is engedélyezni, tehát kell egy bejáratott és olcsó űreszköz az űrhajósok Föld-LEO szállítására, ez pedig már adott a Crew Dragonnal és talán később a Starlinerrel.

Neked Ajánljuk