A NASA két új helikoptert küld a Marsra, történelmi manővert hajtanak végre – hvg.hu

Az Ingenuity nevű marsi drón már több sikeres repülést is végrehajtott a vörös bolygón, ezért a NASA nem is állna meg egy ilyen berendezésnél. De a kis gépek másra is jók lehetnek.

A NASA korábban több eszközt is eljuttatott a Marsra, amik napjainkban, vagyis most is aktívak: gyűjtik az adatokat, és persze a kőzetmintát, amit majd idővel vissza kellene hozni a Földre. A gyűjtésben a kocsi méretű Perseverance nevű robot is részt vesz, ami mindeddig 10 csőnyi mintát csomagolt el – közölte az amerikai űrhivatal.

A NASA mindeközben elkezdte megtervezni, milyen módszerrel tudja majd visszaküldeni a csomagot a Földre, hogy a kutatók itt is elvégezhessenek néhány vizsgálatot. Ez a projekt azonban közel sem egyszerű, rengeteg tervezést igényel. Éppen azért arra is ügyelni kell, ha valami esetleg balul sül el. Az amerikai űrhivatal és az Európai Űrügynökség (ESA) éppen ezért további két drónt (ahogy ők emlegetik, helikoptert) küldenének a Marsra, amik a minták leszállításában nyújthatnának segítséget, ha a Perseverance-szel történik valami. A drónok a Földig persze nem tudják elhozni a 150 grammos tartályokat – ezekért majd egy újabb leszállóegység menne. A helikoptereknek így „csak” odáig kellene elvinniük ezeket. A művelet ilyen szempontból rendkívül egyszerűnek tűnik, de higgyük el: egyáltalán nem az.

A Földre hozott mintákból azt próbálják majd megtudni a tudósok, hogy létezett-e mikrobiális formában az élet a Marson évmilliárdokkal ezelőtt, amikor még bőségesen áramlott a víz a felszínén.

A NASA azonban többször is bizonyította szakértelmét, amikor a történelem során először reptetett meg egy ember alkotta eszközt egy idegen bolygón. Ez volt az Ingenuity nevű drón, ami azóta is ott van a Perseverance-szel a Marson. A készüléket az eltelt idő alatt többször is megreptették a Marson, és szinte minden emelkedés után messzebb és magasabbra jutottak vele. Az itt szerzett tapasztalatokat használnák fel az újabb drónokhoz is.

Mindezek egyelőre persze csupán terv szintjén léteznek, egy dolgot kivéve: a minták begyűjtéséhez szükséges robotkart az ESA szakemberei már hosszabb ideje építik, és a beszámolók alapján igen jól haladnak vele. Sietniük mondjuk nem kell: a minták begyűjtéséért felelős egység 2030 körül indulhat el a Marsra, ahonnan, ha minden rendben megy, 2033 környékén tér majd vissza.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk