A Microsoft letörli a számítógépekről az eredeti Edge böngészőt – hvg.hu

Korábbi ígéretéhez tartva magát a Microsoft március 9-én megszüntette az eredeti Edge böngésző támogatását, így érdemes mielőbb másik programra váltani.

A Microsoft még 2020 augusztusában tette közzé azt a menetrendet, amelyből kiolvasható, hogy mikor vonják ki végleg a forgalomból az Internet Explorert. A redmondi cég tervei között azonban nemcsak az IE 11 lelövése szerepelt, a nem Chromium-alapú Edge támogatását is leállítják. Ez utóbbi időpontja pedig most érkezett el.

A Microsoft bejelentette: március 9-től – ami az időeltolódás miatt magyar idő szerint március 10-ét jelenti – kezdve nem küld ki több biztonsági frissítést az eredeti Edge böngészőhöz. A cég a program ezen verzióját Legacy Edge-nek nevezi – hogy könnyebb legyen azt megkülönböztetni a Chromium-alapútól –, és a tervek szerint az áprilisban érkező Windows 10-frissítéssel le is szedi a gépekről.

A redmondi vállalat azt javasolja, mindenki, aki még ezt nem tette meg, térjen át egy másik böngészőre, például a Google Chrome-ot is működtető motorra épül Edge-re. Ennek előnye nemcsak az, hogy folyamatosan érkeznek hozzá a biztonsági frissítések, de az is, hogy használi lehet hozzá a Chrome böngésző bővítményeit. Ha nincs még fent a gépen, akkor a Microsoft weboldaláról közvetlenül is le lehet azt tölteni.

Hogy önnek melyik Edge-verzió van telepítve, azt néhány kattintással megnézheti. Ha megnyitja a böngészőjét, válassza ki a menüből a Segítség és visszajelzés, azon belül is A Microsoft Edge névjegye menüpontot. Amennyiben a program Chromium alapokra épül, azt az információt maga a böngésző is megjeleníti.

A tervek szerint egyébként 2021. augusztus 17-től végleg megszűnik az Internet Explorer támogatása is. Mindez azt jelenti, hogy onnantól kezdve a cég saját szolgáltatásai – többek között az Office 365, a OneDrive, és az Outlook – sem támogatják majd a böngésző használatát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk