A Föld felé tart az egyik legnagyobb ismert üstökös, a mi életünkben nem lesz többször látható – hvg.hu

A C/2017 K2 (PanSTARRS) üstökös a Naprendszer határán túlról érkezett. A megfigyeléséhez teleszkóp vagy távcső szükséges.

Noha a bolygóvonat nevű csillagászati eseménynek már vége, az esztendő tartogat még legalább egy, igen ritka jelenséget: az elkövetkező órákban, július 14-én és 15-én egyre közelebb kerül a Földhöz a 2017-ben felfedezett C/2017 K2 (PanSTARRS) üstökös – írta meg az Interesting Engineering.

Az égi látogató a Naprendszer külső régiójából tart bolygónk felé, ahonnan aztán a Nap felé folytatja az útját, és ismét visszatér majd a rendszer külső régiójába. Az objektum pályája azonban olyannyira hosszú, hogy aki lemarad az érkezéséről, az már többet nem is láthatja – az üstökös ugyanis csak évmilliók múlva kezdi meg visszatérését.

Az üstökös magja bár igen kiterjedt a szakértők szerint, szabad szemmel mégsem lehet majd látni. Akinek viszont van távcsöve vagy teleszkópja, az a keleti, illetve éjfél körül a déli horizont felé fordulva összetalálkozhat vele. Az égitesttől egyébként nem kell tartani: a közelsége ellenére is nagyon távol lesz a Földtől, így nem jelent veszélyt. A csillagászoknak és a kutatóknak viszont remek alkalom nyílik e páratlan objektum megfigyelésére. Utóbbi jelző azért is indokolt, mert a C/2017 K2 (PanSTARRS) üstökös már a közeledése alatt, de még sokkal nagyobb távolságban is erős aktivitást mutatott, a kómája, vagyis a magja körül keletkező ködszerű gázfelhő pedig

legalább 130 ezer kilométerre nyúlt ki.

A The Virtual Telescope Project egy online esemény keretében is követi a hatalmas üstökös érkezését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk