A Florida Space Coast jó úton halad Ian után, és a tervek szerint 3 napon belül háromszor indul. – Androbit techmagazin

Zoomolás / A United Launch Alliance augusztus 26-án, hétfőn áthelyezi Atlas V gyorsítóját a Space Launch-41 komplexum melletti vertikális integrációs létesítménybe, a Cape Canaveral Űrerőállomáson.

United Launch Alliance

Az Ian hurrikán pusztító sávot vágott Floridán ezen a héten, és csütörtökön közvetlenül a Kennedy Űrközpont és a Canaveral-fok felett haladt át magával.

Addigra azonban az Ian mérsékelten erős trópusi viharrá gyengült, és az özönvízszerű esőzések nagy része az indítóállásoktól északra, az Atlanti-óceán partján volt. Ennek eredményeként a NASA Kennedy Űrközpontban lévő kilövőlétesítményei és az Űrerő indítóállásai a Canaveral-foknál minimálisak voltak.

Ennek megfelelően pénteken már folytak a munkálatok a floridai “Space Coast” mentén található létesítményekben, hogy három napon belül három kilövésre gyors, egymást követő tüzet gyújtsanak.

SES-20 és SES-21

Először is egy kereskedelmi küldetés a United Launch Alliance Atlas V rakétáján a luxemburgi SES műholdszolgáltató SES-20 és SES-21 műholdjának felbocsátására. Az 531-es konfigurációjában ez az Atlas rakéta öt méter átmérőjű hasznos teherrel, három szilárd rakétaerősítővel és egy Centaur felső fokozatú motorral rendelkezik.

Pénteken a United Launch Alliance azt közölte, hogy minden tovább halad a küldetés október 4-i, keddi elindítása felé a Cape Canaveral Űrerőállomáson lévő 41-es űrkilövő komplexumról. Az indulást 17:36-ra EDT (21:36 UTC) tervezik. Kedvező időjárás várható, 70 százalék az esélye, hogy kedvezőek lesznek az induláshoz.

Az indítás után az Atlas V rakéta két kommunikációs műholdat fog félkör alakú geoszinkron pályára állítani. A szétválást követően a műholdak a fedélzeti meghajtórendszerek segítségével 35 900 km-rel az Egyenlítő felett keringik majd pályájukat.

Legénység 5

Floridában a NASA Crew-5 küldetése következik, amely egy Falcon 9 rakétával indul a Nemzetközi Űrállomásra. A NASA tisztviselői megerősítették, hogy ez a küldetés a tervek szerint marad október 5-én délben (EST (16:00 UTC)) a Kennedy Űrközpontban található 39A indítókomplexumból.

A négyfős legénység – Nicole Mann és Josh Casada NASA űrhajós, Koichi Wakata, a JAXA űrhajós és Anna Kekina, a Roscosmos űrhajósa – a houstoni Johnson Űrközpontban maradt, és várta az Ian hurrikán kimenetelét. Most azonban szombaton Floridába indulnak az indulásra készülve.

Eközben a SpaceX pénteken vagy szombaton este egy Falcon 9 rakétát forgat a Crew Dragon űrszondájával az indítóállásra, a vasárnapi állandótüzelő teszt előtt. Úgy tűnik, hogy a jövő szerdai indulásig nincsenek jelentős technikai problémák, amelyeket meg kellene oldani.

Galaxy 33 és 34

Végül, október 6-án a SpaceX további startot tervez. Ehhez a küldetéshez a Cape Canaveral-i Space Launch Complex-40-ből a Falcon 9 rakéta az Intelsat Galaxy 33 és 34 távközlési műholdait egy geostacionárius transzfer pályára viszi. Az indítás időpontja 19:07 EDT (23:07 UTC).

Említésre méltó ez a küldetés, hogy a Falcon 9 booster első szakasza a 14. forgalomba kerül. Ez az első alkalom, hogy egy SpaceX rakéta tizedik repülése során vagy azt követően tisztán kereskedelmi teherrel repült. Ez erősen azt sugallja, hogy a kereskedelmi műholdak piaca egyre kényelmesebbé válik a SpaceX újításával, még a jól használt rakéták esetében is.

Artemis I

A NASA pénteken azt is közölte, hogy Artemis I műszerei jól túlélték az Ian hurrikánt, mivel biztonságosan elhelyezték őket a Kennedy Űrközpont nagy járműszerelő épületében. Az ügynökség célja, hogy a rakéta körülbelül hat héten belül készen álljon a kilövési kísérletre.

“Miközben a csapatok befejezik a vihar utáni helyreállítási műveleteket, a NASA úgy döntött, hogy az Artemis I erőfeszítéseit a tervezési erőfeszítések elindítására összpontosítják a november 12-én kezdődő és november 27-én végződő kilövési időszakban.” – mondta a NASA egy blogbejegyzésében. “A következő napokban az igazgatók felmérik a VAB-nál elvégzendő munkák körét, és kitűznek egy konkrét időpontot a következő kilövési kísérletre.”

A következő napokban a mérnökök és technikusok kibővítik a Space Launch System rakéta és az Orion űrrepülőgépek körüli hozzáférési platformokat a Vehicle Assembly Building belsejében, hogy ellenőrzéseket hajtsanak végre, és megkezdjék a következő kilövési kísérlet előkészítését, beleértve a repüléslezáró rendszer újbóli tesztelését.

A rakéta és az űrrepülőgép már több mint 11 hónapja ebben a teljesen egymásra rakott állapotban volt, ezért a NASA szeretné megbizonyosodni arról, hogy a járműveken lévő különféle akkumulátorok, tárolt hajtóanyagok és egyéb “korlátozott élettartamú elemek” továbbra is jó állapotban vannak. ismét fent az indítóálláson.egyéb.

Neked Ajánljuk