43 GB-nyi lopott kincs: nyomoz a Microsoft a Windows XP forráskódjának kiszivárgása miatt – hvg.hu

Régebbi Windows operációs rendszerek forráskódjai tűntek fel egy 43 GB-os fájlban az interneten. És bár nem a legújabb rendszerekről van szó, biztonsági szempontból némiképp azért aggasztó a dolog, ezért belső vizsgálatot indított az ügyben a Microsoft.

Meglehetősen szűkszavúan reagált a Microsoft, amikor kiderült, hogy a múlt hét elején a 4chan fórumot követően különféle fájlmegosztó webhelyeken tűnt fel egy 43 GB-os archívum, amely többek között a Windows XP, a Windows 2000, a Windows Server 2003 forráskódját tartalmazta, más elavult Microsoft-platformok, például az MS-DOS 6.0 és a Windows CE kódrészleteivel együtt. A redmondiak nem kommentálták az ügyet, viszont Paul Thurrott szakírónak hétvégén sikerült egy egymondatos választ kapnia: „Vizsgáljuk az ügyet”.

A Windows XP-t 2014 áprilisa óta nem frissítik, azonban még mindig sok, mondhatni több millió régebbi gépen fut ilyen rendszer. A kiszivárgott forráskód információkat nyújthat arról, hogy a Microsoft hogyan építette fel a Windows XP-t, sőt kihámozhatók belőle azok a funkciók is, amelyek soha nem kerültek a piacra. A The Verge például felfedezett egy korai és azonnal el is vetett Windows XP-s témát (Candy névre hallgatott), amely a Mac OS X 2000-ben bemutatott „Aqua” témáját utánozta.

Adódik persze a kérdés, hogy miért olyan nagy baj, ha már elavult forráskódok, kódrészletek szivárognak ki. Annak ellenére, hogy az érintett Windows XP és Windows Server 2003 nagyon régi operációs rendszerek, a forráskód-szivárogtatás komoly biztonsági aggodalmakat vethet fel. Még egy olyan modern operációs rendszernek is, mint amilyen a Windows 10, van olyan forráskódfájlja, ami megegyezik a Windows XP-ével. A hackerek áttekinthetik a régi forráskódot, és akár hibákat is találhatnak, amelyeket megpróbálhatnak kihasználni a Windows 10-es rendszeren.

©

A Microsoftnak mindenképpen rá kell jönnie arra, hogyan jutottak el ezek a fájlok a vállalati szerverekről a torrentoldalakra. Mást egyelőre nem nagyon tehet, ugyanis az összes fájl letölthető bárki számára, és a tükrözések száma csak tovább fog növekedni.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy windowsos forráskódok/részletek online kiszivárognak, történt már ilyen a Windows NT 3.5-tel, a Windows 2000-rel, sőt a Windows 10-zel kapcsolatban is, illetve az eredeti Xbox konzol és Xbox Series X grafikus rendszer kódjai is elérhetők voltak a neten.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk