Vizes vb: Úgy döntöttem, jobb nekem ott elöl – Rasovszky – NSO – Nemzeti Sport

Mint beszámoltunk róla, Rasovszky Kristóf győzött a nyílt vízi úszás öt kilométeres számában a dél-koreai vizes világbajnokságon, ezzel Magyarország szerezte meg a kvangdzsui esemény első aranyérmét. A friss világbajnok elárulta, a verseny előtt stresszesebb volt, mint általában, volt is egy nehéz kétszáz métere, de végül ahhoz is volt ereje, hogy hamarabb indítsa a hajrát, mint eredetileg tervezte.

Rasovszky Kristófé lett az első vb-arany Dél-Koreában (Fotó: Derencsényi István)

Hirdetés

– Akkor mostantól ehhez a bajuszsimogatáshoz szokjunk hozzá, mint győzelmi aktushoz?
– Miért, nem jó?

Egy világbajnoki aranynál? Bármi jó.
– Gondoltam, ha már van bajusz, legyen simogatás is.

Az előtte megtett ötezer méter is elég jól festett így indítás gyanánt.
– Szerintem is, bár kicsit stresszesebb volt, mert feszültebb voltam előtte, mint egyébként. Tavaly, a glasgow-i Európa-bajnokságon nem éltem meg így a kezdést, itt valamiért igen, de aztán a versenyen ebből semmi sem köszönt vissza. Maximum egy szakaszon, a második körben, amikor rám jött valami öklendezésféle vagy kétszáz méteren keresztül, de aztán el is múlt azzal a lendülettel.

Nagyjából ezt várta, hogy így alakul?
Igen, talán egy picit jobban rá akartam volna pihenni a hajrára, ám amikor visszanéztem, és láttam, hogy milyen öldöklés megy a második-harmadik vonalban, akkor úgy döntöttem, jobb nekem ott elöl. Hamarabb indítottam meg a hajrát, mint terveztem, de bírtam erővel simán, úgyhogy örülök most nagyon.

Való igaz, a második kör végén a fordulónál olyan harakiri zajlott, hogy ott már bója sem lettünk volna szívesen. Ön teljesen kimaradt mindenből?
– Igazából igen. A harmadik kör elején, amikor a francia és a kanadai srác próbált velem jönni, és éreztem, hogy igyekeznek rám zárni két oldalról, azt mondtam, ebből most itt elég, úgyhogy a hónom alá vettem a franciát, egy mozdulattal átraktam a másik oldalamra, hogy szórakoztassák inkább egymást, én meg elléptem.

Most már világbajnok is, ez jelent valami különöset?
– Nagy dolog, de mind a ketten tudjuk, hogy azért a tíz kilométer a lényeg, az olimpiai kvalifikáció.

Olyannyira, hogy a szakág többi óriása szinte csakis arra koncentrál. A kívülálló talán megjegyzi, jó-jó, hogy hozta ezt az aranyat, de nem vesz ez ki sokat? Nem inkább a tízre kellett volna rátenni mindent, a többiekhez hasonlóan?
– Ez az öt kilométer a napi edzésadagom negyede. Azaz ki nem vesz semmit. Számomra viszont elég jó üzenet, visszaigazolás, hogy jó formában vagyok, hiszen elég fölényesen sikerült nyernem azokkal szemben, akik csak erre a számra koncentráltak, azaz valószínűleg kizárólag a sebességre edzettek. Én azért másra is, a tíz kilométer ugyanis teljesen más verseny lesz, ott két-három körön át az erőgyűjtés is számít, miközben a tempót is tartani kell, hogy a finisben lehessen robbanni.

Három perccel a győzelem után az M4 Sportnak azt mondta élő adásban, jó, hogy ezt az öt kilométert így, aranyéremmel kipipálta, mert kiment a feszültség, és legalább megmutatja, mire képes igazán. Ez jól hangzik, meg egy picit durván is…
– Pedig komolyan gondolom: igazán a tízre készültünk, és ott akarok nagyon jól úszni. Ráadásul azért sem számít sokat az erő szempontjából ez az öt kilométer, mert most van két nap pihenő, míg tavaly az Európa-bajnokságon két egymást követő napon nyomtuk le ugyanezt, és ott sem tűnt annyira kimerítőnek. Azaz jöhet a regeneráció, aztán kedden a tíz kilométer.

Ami pont a tíz kiosztandó olimpiai kvóta okán is sokkal keményebbnek ígérkezik, minden szempontból. Nem gondolja, hogy különösen a mai „kesztyűdobás” után esetleg le akarják majd vadászni útközben?
– Egyrészt jobban be kell osztani az erőt, azaz csínján kell bánni a verekedéssel, másrészt amúgy is hasonló taktikával úszom majd. Csak a szokásos: menekülök előre.

 Akire csak felnézni lehet

Mohamed Ibrahim a 61. helyen végzett a versenyben. Utolsó lett, 12 perccel Rasovszky mögött. A szudáni fiatalember hajnal háromkor érkezett meg a helyszínre, egy éjszakai géppel jött, amelyet saját maga fizetett. Csak azért, hogy itt lehessen a világbajnokságon. Hogy úszhasson ezen a távon.

A sztoriját felfedező brazil újságíró a sajtótájékoztató után odalépett Rasovszky Kristófhoz, hogy esetleg nem szólna-e két jó szót az afrikai sráchoz. „Persze” – válaszolta Kristóf, majd megkeresték Ibrahimot, és két jó szó helyett a magyar világbajnok azzal indított, hogy a szudáni nyakába akasztotta az aranyérmét.

Emlékszel, mit mondtak az eligazításon? Aki itt elindul, és aki teljesíti a távot, az mind bajnok, helyezéstől függetlenül. Te is bajnok vagy!” – mondta neki, miközben elkészült a közös fotó.

Ibrahim gyakorlatilag szóhoz sem jutott a döbbenettől, de alighanem ekkorra végképp elkönyvelte magában: mindent megért, hogy itt lehessen, és ezt átélhesse.

Mi pedig csendben azt könyveltük el, hogy Kristóf nem csupán fantasztikus úszó, de a szó klasszikus értelmében vett jó ember is. Akire tényleg csak felnézni lehet.

A Nemzeti Sportot a vizes vb-ről tudósítja: Csurka Gergely, Roska Emese Boglárka, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest).

Neked Ajánljuk